Ostalo vam je prostora u bašti? Evo šta još možete posejati u junu!

Ukoliko se u vašoj bašti oslobodila neka leja nakon branja graška, salate ili spanaća, ili je ostalo još slobodnog prostora u uglovima i uz samu ogradu, onda je sada odlična prilika da posadite još neku kulturu. Mi vam predlažemo šta sve možete saditi u junu mesecu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 
Za koju god biljku da se odlučite, važno je da posebnu pažnju obratite na njeno zalivanje, jer leti u našim krajevima nema mnogo kiše, a temperature mogu da budu baš visoke. Mreža za zasenu može biti od neprocenjive važnosti i u današnje vreme je neophodna. Malčiranje slamom ili piljevinom je važno jer čuva vlagu i štiti od korova. Zalivanje sistemima kap po kap je najprikladnije, jednostavno se montira i štedi vodu.


Boranija
Boranije, a posebno njene niske sorte, poznate kao čučavke, ne zahtevaju pritku. Po pravilu imaju kraći period uzgoja, pa tako od setve do prvog branja prođe od 45 do 60 dana.

Posejte je gušće u kućice sa razmakom 40x40 cm sa 7 ili 8 zrna. Tako će biljke biti bliže jedna drugoj i sačuvaće hladovinu i svu potrebnu vlagu. Ako boraniju redovno i pravilno zalivate, možete je brati već od oktobra, kada je i vreme da se ostavlja zimnica.
 

Keleraba
Bele, crvene ili žute, kelerabe su kupusnjače koje su odlične za gajenje u letnjim mesecima, pogotovo ako u bašti imate mesta u nekom senovitijem delu. Od setve do branja trebalo bi da prođe oko dva meseca.

Može se posejati direktno setvom semena u leju i kasnije razrediti, a može se posejati i seme u posudu da bi se dobio rasad, kao i za kupus. Tako se može rasaditi pojedinačno ili se mogu popuniti praznine u vrtu. Ako je ne zalivate dovoljno, neće da naraste velika, biće ljutkasta, a ponekad i tvrda.


Paradajz
Paradajz se može sejati direktnom setvom u kućice u bašti. Letnja setva paradajza industrijalca je veoma zahvalna i uvek uspešna. Na taj način možemo dobiti obilan rod krajem avgusta, ali i mogućnost da ostavimo paradajz za zimnicu. Preporuka za letnju setvu paradajza su sorte: narvik, heinz, SP109, lova, roker i slične. Ne mora se postavljati kolje, ali ga treba malčirati i održavati bez korova.
 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: boranija, keleraba, paradajz