Kako od gaveza napraviti đubrivo i organski insekticid

Ukoliko u vašem okruženju često nalazite biljku gavez, možete je iskoristiti za pravljenje organskog đubriva i insekticida, a kako da to uradite, saznajte u daljem tekstu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Gavez (Symphytum officinale) je višegodišnja biljka koja se u prirodi može naći na zasenjenim i vlažnim mestima. Reč je o biljci koja je veoma cenjena u narodnoj medicini i koristi se cvet, list i koren.

U poljoprivrednoj proizvodnji tretira se kao korovska biljka. Upravo ovaj korov može biti koristan, jer je biljka bogata kalijumom i azotom, pa se od nje može napraviti odlična prihrana za biljku ali i organski insekticid.
 

Prirodno đubrivo od gaveza
Za pripremu đubriva treba pripremiti list, cvet i stablo ove biljke. Pripremljene biljke odložite u plastičnu posudu. Vodu naliti, tako da oblije gavez i ostavite da odstoji 3 nedelje. Nakon što „provri“ unutrašnji sadržaj ocedite tečnost. Pre zalivanja, koncetrovanu tečnost razblažite u razmeri 1:10, odnosno na litar koncetrata dolijte 10 litara vode. Sa razblaženim rastvorom zalijte biljke, a koristi se kako za đubrenje cveća tako i za povrtarske kulture.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

 

Povezane teme: djubrivo, poljoprivreda, Zemljoradnja