Saveti za uspešno gajenje lubenice

Letnji meseci nezamislivi su bez konzumacije ohlađenih lubenica. Ali da bi došle do trpeze treba ih prvo proizvesti. Kako da to pravilno učinite saznajte u sledećem tekstu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Podnosi izuzetno visoke temperature dok temperature ispod 10 stepeni C zaustavljaju rast, a ispod 13 stepeni C zaustavlja se cvetanje. Zbog toga se i rasađuju kada prođe opasnost od niskih temperatura.
 

Dobro podnosi vazdušnu sušu, dok sa povećanjem vazdušne vlage dolazi do slabog zametanja ploda kao i do pojave bolesti. Nedostatak zemljišne vlage dobro podnosi. Najveće potrebe za vodom lubenica ima u periodu intenzivnog
rasta biljke, cvetanja i formiranja ploda. Sade se ručno ili sadilicama u pripremljene rupe. Rasađuje se u fazi 6-8 listova i sa dobro razvijenim korenom u čaši.
 

Lubenica najbolje uspeva na razoranim livadama gde do sada nije gajena. Podnosi blago kiselu reakciju sve do pH 5, ali najbolje uspeva na pH 6-6,5. Dobra zemljišta su černozem, rečni aluvijumi, odnosno zemljišta dobro obezbeđena
humusom, strukturna, ocedna i plodna. Sadržaj humusa treba da bude iznad 2,5%, zato se i preporučuje đubrenje stajnjakomu jesen u količini 30-40 t/ha.

Đubrenje mineralnim đubrivima je obavezno. Osnovno đubrenje na težim zemljištima vrši se u jesen sa 11:11:21 u količini 400-600 kg/ha, a na lakšim primeniti startno prolećno đubrenje 6:12:24 u količini 200-300 kg/ha.

Unos hranjivih materija kod lubenice je konstantan, intezivan, naročito do cvetanja. Veoma je važna početna snadbevenost jer ona potpomaže bolje ukorenjavanje, rani prinos i sigurnost ploda. Zato 10-15 dana od rasađivanja
potrebno je obaviti prihranu vodotopivim fosfornim đubrivom (15:30:15 ) u količini 50 kg/ha u dva ponavljanja sistemom kap po kap.

Opširnije pročitajte OVDE.

Kada su svi pomislili da je gotov, “koleos” se vratio veći, snažniji i luksuzniji

Kada su svi pomislili da je gotov, “koleos” se vratio veći, snažniji i luksuzniji

Originalni “reno koleos” uopšte nije bio loš automobil, ali se zbog nedovoljno privlačnog dizajna nije...»

Kada i zašto uraditi zamenu ulja i filtera - Mali servis

Kada i zašto uraditi zamenu ulja i filtera - Mali servis

Tema ovog teksta je ideja koja se rodila iz razgovora sa vlasnicom jednog Citroena Picaso teget boje,...»

Prototip Škode Superb otkriva važne detalje

Prototip Škode Superb otkriva važne detalje

Škoda testira prototip verzije Superba još od avgusta 2016. godine. Ove nedelje su prvi put kroz oko...»