Želite pauna u vašem dvorištu? Evo šta treba da znate

Sigurno ste bar jednom zastali kraj dvorišta gde je paun glavna zvezda, dok vas nije oteralo njegovo piskavo oglašavanje. Raskošne boje ove ptice kod svih izazivaju divljenje i privlače mnogo pažnje, koju on obožava. Koje osobine krase pauna i šta je potrebno za njegovo gajenje - saznajte u nastavku.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Poreklo pauna i simbolika
Paun je ptica raskošne lepote perja koja pripada porodici fazana. Rod pauna se deli na dve vrste: indijski paun (Pavo cristatus) i zeleni paun (Pavo muticus) koga zovu još i „nemi“. Najčešće naseljava istočnu i južnu Indiju, ali i ostrvo Cejlon. Voli život u brdovitim i planinskim predelima, čak i do 2.000 m nadmorske visine. Njegova prirodna staništa su šume, a zbog svoje popularnosti i lepote sve više se može naći i u vrtovima, dvorištima i parkovima, gde služi kao ukras, i gde može slobodno da se razmeće svojom lepotom.
 

Što se tiče simbolike ove ptice, malo ko može pomisliti da pored lepote, ona može predstavljati još nešto. Iznenadiće vas da je kod nekih naroda paun simbol vitalnosti, duhovnosti, besmrtnost, pa čak i integriteta. Niko nije ponosniji od pauna kada prošeta svoje raskošno perje. Kada je reč o simbolici ove ptice u verama, situacija je sledeća:

-u budizmu simboliše najviša saznanja, i povezuje ga sa boginjom Kuan-Yin,
-u hinduizmu je verni pratilac Lakšmi - boginje radosti, izobilja, ljupkosti i strpljenja,
-u hrišćanstvu simboliše spasenje, ali i sliku Hrista koji „sve vidi“.

Sanjati pauna uglavnom znači sreću i prosperitet, ali može biti i upozorenje. U zavisnosti od radnje u snu, on vas može upozoriti da ne treba da verujete svim ljudima oko sebe, i savetuje da se svi budući koraci dobro razmotre.
 

Karakteristike i ponašanje pauna
Kada kažemo „paun“, obično mislimo na mužjaka, jer se ženke razlikuju, i poprilično su „skromnije“ od svojih jačih polovina. Iako se raskoš perja mužjaka obično pripisuje funkciji privlačenja ženki radi parenja, postoje i drugi razlozi. Mužjaci mogu da dostignu i do 2 m u dužini, sa visinom od 86 do 130 cm, a rep počne da im raste kada navrše 8 meseci. Odrastao paun može težiti od 3 do 6 kg.

 

Opširnije pročitajte OVDE

Povezane teme: paun, dvorište, ptice