Prijatelj ribolovaca a štetan u bašti - rovac

Poljopriivredna proizvodnja zahteva veliki trud i rad, naravno i znanje. Voditi proizvodnju bilo koje poljoprivredne kulture, znači biti spreman na uspone i padove. Uspeh zavisi od mnogo faktora ali u je preventiva pravi recept za svakog poljoprivrednog proizvođača.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Štetni insekti prdstavljaju jedan od bitnih faktora koji utiču na kvalitetet poljoprivrednih proizvoda. Broj vrsta insekata i načini njihovog delovanja su skoro nesagledivih razmera. Delovanje insekata u velikoj meri vezano je za sezonu aktivne vegetacije, odnosno za topliji deo godine.

Ovo pravilo važi za većinu štetnih insekata, ali ima nekih štetočina koji su aktivni i tokom hladnijeg perioda.Zemljišne štetočine su niz vrsta koje deo svog životnog ciklusa ili ceo ciklus provode ispod površine zemlje, i u toj fazi mogu napraviti velike štete na poljoprivrednim kulturama. Dva glavna stadijuma na koje treba obratiti pažnju su larveni stadijum insekata (kod većine) i odrasli insekti (manji broj vrsta). Rovac - je štetni insekt koji tokom svog životnog ciklusa može stvoriti probleme u poljoprivrednoj proizvodnji, tako velike da se nekada naknadno ne mogu neutralisati. Spada u organizme koji se hrane biljnim delovima, korenovima i podzemnim stablima, krtolama ali i mladim izdancima.

 

Naročito tokom sušnog perioda se javljaju problemi, je u nedostatku vlage i hrane, ovi insekti nanose velike štete na biljkama. Takođe potrebno je imati u vidu da se kretanje ovih šteočina vezuje za zemljišta bogata humusom, a naročito ako se dodaje veća količina stajnjaka. Treba znati da uzgoreli stajnjak ima osobinu da stvori džepove u zemljištu u time omogućava nakupljanje rovaca i njihovo umnožavanje. Treba obratiti pažnju da ukoliko se na parceli lageruje veća kloličina stajnjaka, i zadržava tokom zime i leta, onda je to izvor odakle se kasnije šire ovi štetnici. Takođe malčiranje ili izostanak jesenje obrade utiču na povećanje broja rovaca.
 

Suzbijanje ova vrste štetočina se svodi na korišćenje geocida. To su insekticidi koji su namenjeni za upotrebu u zemllištu. Mogu se nanositi prskanjem ili se mogu primenjivati mešanjem sa zemljištem.
 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: rovac, Poljopriivredna proizvodnja, Štetni insekti