Ovo može svako: Kako da gajite jagode u plastičnoj torbi

Kada razmišljamo o domaćem uzgoju jagoda, najlakši i najjeftiniji način je da se gaje u torbama sa kojima idete u kupovinu. Sve što vam je potrebno su živići jagode, zemlja i torba od plastike sa kojom idete na pijacu vikendom. Za ceo proces potrebno vam je oko pola sata, a na kraju dobijate veoma ukusne plodove za samo nekoliko meseci.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

 

Ako nikad niste probali sveže ubranu jagodu, to je isto kao da nikada niste ni probali jagodu. Leto jednostavno ne možemo da zamislimo bez ovog delikatesa. A one koje sami odgajamo, mnogo su ukusnije od onih koje kupujemo u piljari ili supermarketu. Kada jednom osetite ukus domaćih plodova ovog voća, setićete
se zašto toliko volite jagode.

 

Za odgajanje jagode u torbi potrebno vam je:

-Od 6 do 8 živića ovog voća;
-Zemlja, ili mešavina zemlje, komposta i đubriva za sadnju;
-Sredstvo za prihranu paradajza jer je bogat kalijumom i pomaže rastu biljkama koje se gaje u saksiji;
-Plastična torba za kupovinu i
-Stočić ili drvena kutija na kojoj će ova neobična saksija stajati.

Priprema plastične torbe i sadnja jagoda
Na dnu vaše torbe za pijacu makazama napravite nekoliko rupa za drenažu. Sa svih strana napravite po dva horizontalna reza duga 6 cm, a ukupno treba da napravite 8 takvih rezova. U torbu postepeno sipajte zemljište za sadnju do prvog proreza. Kako dodajete, tako sabijajte zemlju da bi dobila na čvrstini.
Kada popunite torbu do prvog proreza, posadite jedan živić. Proces ponavljajte sve dok ne posadite sve. Pri sadnji vodite računa da korenov sistem bude dobro pokriven zemljom i da ne bude van torbe. Od vrha torbe ostavite 5 cm prazno i sabijte zemlju poslednji put.

Torbu sa biljkama postavite na sto ili u kutiju tako da bude udaljena minimum pola metara od zemlje. Tako ćete sprečiti da se plodovi isprljaju, a i da vam štetočine ne oštete ukusne plodove.

 

 

Opširnije pogledajte OVDE.

 

Povezane teme: jagode, gajenje jagoda, plastične torbe