U samo 6 koraka napravite baštu od bala

Napravite sami svoju baštu, veoma povoljno i jednostavno! Sve što vam je potrebno su, verovali ili ne – slamene bale. Da, dobro ste pročitali! Saznajte kako da uz nekoliko jednostavnih trikova napravite svoju kreativnu baštu iz snova. Priprema je krajnje laka, samo ne zaboravite da je balama potrebno 6-8 sati sunca tokom pripremne faze. U daljem tekstu saznajte i zbog čega...

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 1. Nabavite slamu
Ukoliko nemate svoju slamu, najbolje bi bilo da je pazarite od lokalnih poljoprivrednika, tako ćete uvek znati njeno poreklo i da je sve organskog porekla. Takođe, vredi znati da je do bala najlakše doći u jesen, konstruisati baštu tokom zime, a zasaditi sadnice ili seme tokom proleća. Naravno, možete je sagraditi kada god to vama odgovara!

 

2. Postavite bale
Pre nego što postavite bale, ispod njih stavite neku staru tkaninu kako biste sprečili da koren biljke izađe van slame. Potom ih poređajte jednu pored druge „rame uz rame“ sa dužom stranicom okrenutom ka gore. Razmaknite malo kanap na balama od sredine ka krajevima, ali ne previše. Time ćete sprečiti gubljenje oblika bala tokom dužeg vremenskog perioda.

 

3. Brinite o vašoj novoj bašti
Dve nedelje pre nego što posadite biljke, potrebno je „skuvati“ sve bale. U prevodu, deset dana zalivanja vodom i dodavanja đubriva.

Prvih šest dana dodajte 3 šolje organskog đubriva i vode u svaku balu i tako svaki drugi dan. Voda pomaže da đubrivo prolazi kroz cevčice slame. (Nemojte da vas mnogo brine to što će vas komšije čudno gledati kroz prozor.)
Od sedmog do devetog dana potrebno je dodati jednu i po šolju đubriva i vode svakog dana.

Desetog dana potrebno je ubaciti fosfor i kalijum (kao zamenu možete koristiti riblje kosti u kombinaciji sa piljevinom od drva).
Ukoliko ubacite prst u balu, trebalo bi da osetite toplotu i vlagu istovremeno. Ukoliko se pojave gljive, nemojte se brinuti, neće naškoditi vašoj bašti. One samo označavaju početak razgradnje slame.

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: bale, bašta, svet poljoprivrede
Land Rover Defender prošao i OVAJ TEST!

Land Rover Defender prošao i OVAJ TEST!

Jos jedan od preostalih testova pre lansiranja novog Land Rover Defendera je uspesno zavrsen!...»

NAJSNAŽNIJI FERRARI automobil je stigao!

NAJSNAŽNIJI FERRARI automobil je stigao!

Ferrari kompanija je upravo predstavila najnoviji sportski model koji nosi naziv SF90 Stradale i koji...»