VIDEO SAVETI: Limun možete gajiti i na terasi Video

Limun je mediteranska biljna vrsta lepih cvetova i nadasve korisnih i ukusnih plodova. Može se gajiti u saksiji, na terasi, u bašti... Ako želite da i vama limun ulepša prostor ili bude nadohvat ruke za limunadu u vrelim letnjim danima, naučite od diplomiranog inženjera Vladimira Milutinovića kako se gaji.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

 

Citrusi su oduvek bili omiljeni kao gajena vrsta u kućnim uslovima za dvorišta, terase i slična mesta. Postojali su čitavi zasadi citrusa gde su ljudi svoje bašte u potpunosti podredili tome da ih gaje samo kao vrste iz mediteranskih delova, odnosno kao takozvane oranžerije. Vrste koje su gajene u bašti držane su tokom cele godine napolju u saksijama.

 

Limun ne voli zimu
Međutim, kao što znamo, za limun je potrebno da se unosi tokom zime, odnosno kada nastupi hladno vreme, on se unosi u prostorije u kojima je temperatura iznad nule, jer ne može da izdrži mraz.

Čak ni zaštita biljke uz pomoću različitih vrsta prigodnih materijala i asura neće pomoći jer limun može da prezimi maksimalno na temperaturi oko nule, a nakon toga biljka gubi kondiciju, gubi deo lišća i ne može se povratiti.
 

Različite vrste limuna
Najčešće gajeni citrus jeste limun. Postoje različiti varijeteti limuna koji se kod nas gaje. Recimo vilafranc, majer, limun mesečar... To su vrste koje obilno plodonose kod nas.

Poznato je da limun cveta tokom cele godine. To znači da će u proleće pa sve do kraja leta biljka formirati obilje cvetova iz kojih će nastati začeci plodova. Biljka limun mora se gajiti na mestu sa dovoljno sunca. U zavisnosti od veličine biljke, potrebno je da postoji i odgovarajuća veličina saksije u kojoj će biti posađena.
 

Gajenje limuna
Ukoliko se odlučimo za gajenje ove biljke, moramo biti sigurni da je kalemljena, inače nećemo imati nikakav plod od nje. Kalemljeni limun se treba presađivati bar svake druge godine u saksiju koja je za nijansu odnosno za dva do tri centimetra veća od saksije u kojoj je biljka bila.

 

 

Opširnije pogledajte OVDE.

 

Emisiju "Svet poljoprivrede" možete pogledati na zvaničnom YT kanalu AGROmedia

 

 

 

Povezane teme: limun, gajenje limuna, svet poljoprivrede
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»