VIDEO VODIČ: Kivi je veoma lak za gajenje Video

Da li ste ikada razmišljali o tome da gajite kivi u vrtu ili bašti? Plašite se da su naše zime isuviše hladne za tu mediteransku biljku? Izgleda da se varate! Koliko je zaista lako gajiti kivi objašnjava diplomirani inženjer Vladimir Milutinović.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Kivi – mediteranska biljka koja se sve više gaji kao naša domaća voćka
Poznato je da se kivi gaji na Mediteranu, odnosno tamo gde je klima suviše blaga, pa ne može da dođe do promrzavanja biljke. Međutim, u našim uslovima, godine su pokazale da se kivi sasvim uspešno može gajiti i kao domaća voćna vrsta, da može opstati tokom cele godine formirajući lepe i kvalitetne plodove.

Vrste kivija koje se kod nas gaje su sorte koje su kultivisane za Evropu i centralne delove Evrope. Otporne su na mraz, na propadanje plodova, kao i na različite bolesti.
 

Gajenje kivija
Da bi se kivi uspešno gajio, neophodno je da postoje dve biljke, odnosno više biljaka. Veoma je bitno da postoji muška biljka – oprašivač. Ta biljka se zove matias i ona mora postojati u zasadu kivija da bi moglo doći do oprašivanja.
Kivi je biljka koja se orezuje tokom zime, slično kao vinova loza, mada malo drastičnije, pošto je porast dosta veći. Nakon rezidbe, biljka ne traži neko konkretno održavanje niti preterano prskanje. Može se gajiti maltene kao organska biljka. Takva biljka već u maju formira prve cvetove, koji se naravno oprašuju i nakon toga nastaju plodovi koji su se zametnuli. Oni se dalje razvijaju u cvastima, odnosno u grozdovima, od po 4 ili 5, nekada čak i 10 plodova. U zavisnosti od toga da li biljka formira manje ili više plodova, oni će biti krupniji ili sitniji.
 

Voda - izvor života za kivi
Voda je veoma važna za gajenje kivija, jer je to biljka velikog porasta, velike zelene mase, pa joj je potrebna velika količina vode. Naravno, važna su i hranjiva koja se koriste za voćne vrste, kao i recimo za vinovu lozu. Međutim, nekada se desi da zemljišta koja mi imamo nisu dovoljno snabdevena nekim mineralima, naročito gvožđem, pa se može desiti da kivi dobije bledunjavu zelenu boju.

Tu se obično misli na listove, što se može popraviti dodavanjem određenih hranjiva, odnosno đubriva koja sadrže povećanu količinu gvožđa. To mogu biti kompleksna đubriva, ili samo gvožđe. Dve su varijante korišćenja - zalivanjem biljke ili prskanjem preko lista, odnosno folijarnom prihranom biljke.

Opširnije pogledajte OVDE.

 

 

Emisiju "Svet poljoprivrede" možete pogledati na zvaničnom YT kanalu AGROmedia 

 

 

Povezane teme: kivi, svet poljoprivrede, kako gajiti kivi