Volite sremuš? Evo saveta kako da ga gajite u vašoj bašti
Medveđi luk, sremuš ili divlji luk (Allium ursinum L.) je samonikla biljka za koju možemo reći da je neopravdano zapostavljena. U nekim knjigama o lekovitom bilju uopšte se ne nalazi ili se samo spominje uz beli luk (Allium sativum L.). Sremuš je apsolutni dar prirode, hrana, lek i začin, koji ima blagotvorno delovanje u regulaciji visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, gripa, prehlade i masnoće u krvi.
Powered By AGROmedia
Medveđi luk može narasti 20-40 cm, poseduje uspravnu i tanku lukovicu koja je bele ili žućkaste boje. U proleće iz lukovice izrastu najčešće dva duguljasta, eliptična tamnozelena lista koji su sjajni, a pri dnu se sužavaju u dugu peteljku. Stapka je uglasta, bez listova sa belim cvetovima, zvezdastog oblika. Seme sremuša je crne boje i najvećim delom ga raznose mravi. Cveta u maju i junu, a nastanjuje duboka i vlažna zemljišta bogata humusom, šume, obale reka i potoka.
Gajenje sremuša
Iako retko, medveđi luk se može uzgajati u povrtnjacima, na osunčanim mestima koja se odlikuju dobrom dreniranošću i vlažnošću. Razmnožavanje se obavlja semenom u proleće, presađivanjem ili deljenjem lukovica u proleće ili jesen. Takođe, postoji mogućnost uzgoja i u zatvorenom prostoru.
Branje medveđeg luka
Prilikom berbe sremuša sakupljaju se listovi za pripremu salate, kao i lukovica koja je beličaste boje i koja se koristi kao pikantan začin. Za ishranu se koriste sveži nadzemni delovi medveđeg luka, a sakupljaju se pre cvetanja. Mlađi listovi koji se koriste kao salata sadrže dosta vitamina, a stariji su veoma ljuti.
Sakupljanje lukovica se obavlja pre sazrevanja semena, te se može čuvati na hladnom mestu nekoliko dana. Takođe se upotrebljavaju i nedozreli plodovi koji se pojavljuju leti.
Sremuš svoja najjača lekovita svojstva, čišćenje krvi, žuči i jetre od toksina, ispoljava u proleće. Kao lekoviti deo koristi se lukovica Bulbus Allii ursine, ali i cela biljka. Berba sveže biljke obavlja se u aprilu i maju, a lukovice se sakupljaju u leto ili u jesen. Veoma je bitno da se biljka ne osuši, jer tako postaje nedelotvorna. Nakon berbe, medveđi luk se može čuvati u frižideru 7-10 dana./p>
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"
Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»