Obavite kontrolu sejalica pre setve, mi vam dajemo savete kako

Polako se približava vreme setve, pa vas podsećamo šta je sve potrebno uraditi kada je reč o pripremi sejačica za širokoredne kulture. Dajemo vam savete koji će vam pomoći da smanjite zastoje u setvi, jer su agrotehnički rokovi jako kratki, a neko možda ima i više kultura da seje.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 PoweredBy AGROmedia

 

 

 

 

Poznato nam je da se sejačice dele na mehaničke i pneumatske (misli se na setvene aparate). Dalje se pneumatske dele na one koje rade sa natpritiskom (kao što su Becker i Great Plains) i one koje rade sa potpritiskom (kao što su IMT, Monosem, Gaspardo, Mater Macc, Sfoggia, Kuhn, Agria, OLT...).

U ovom tekstu ćemo se baviti sejačicama koje rade sa natpritiskom. Princip rada je svima poznat - seme iz sanduka upada u ćelije setvene ploče i vazduh sa natpritiskom dobijenim pomoću turbine koja se pogoni od priključnog vratila traktora i preko dizne (šobe) izduvava višak semena i ubacuje ga u ćeliju setvene ploče.

Prenosnim mehanizmom od oslonih točkova sejalice se preko menjača pogoni setvena ploča i nailaskom na izbijač seme se izbacuje na dno brazdice koju otvara raonik. Zatim se zagrće zemljom na koju posle nailaze nagazni točkovi sejalice i seme je uloženo na odgovarajuću dubinu i razmak. Naravno, to vlasnik bira i podešava.

 

 

Obratite pažnju na kardansko vratilo


Proverite da li ima zazora u krstovima kardanskog vratila (ako ima, treba krstove zameniti - kod pijačnih turskih kardanskih vratila nema igličastih ležaja nego se menja ceo kardan). Takođe, proverite da li se lako izvlače teleskopske cevi. Ako se ne izvlače dobro, onda ih treba na silu razdvojiti, išmirglati i podmazati.

Krstovi kardana se podmazuju na osam sati rada. Za podmazivanje koristiti litijumsku mast tvrdoće NLGI 2. Po pravilu bi trebalo da se koristi litijumska mast NLGI 2 sa dodatkom MoS2 - molibden di sulfid, ali je to mnogo vrsta masti u jednom poljoprivrednom gazdinstvu i neće se pravilno koristiti.

Sledeća stvar koju bi trebalo da učinite je da pregledate ozubljenje na vilama kardanskog vratila. Ako je ozubljenje potrošeno, potrebno je zameniti vile, jer havarije mogu da izazovu veliku štetu. Ako na vilama nije ispravan osigurač, trebalo bi ga zameniti, ili kako većina radi, probušiti rupu i postaviti vijak i navrtku. To bi trebalo uraditi sa kontra navrtkom ili sa samoosiguravajućim. Ako neko montira kardansko vratilo sa nekom sigurnosnom spojnicom, spojnica UVEK ide do radne mašine.

 

Opširnije pogledajte OVDE.

 


 

Povezane teme: setva, sejalica, poljoprivreda, agromedia
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»