Kako pripremiti plemku za kalemljenje? Video

Kako bi uspešno kalemili biljke, prvo je neophodno na vreme dobro pripremiti plemke. Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović nam je pokazao kako se priprema plemka divlje kruške uz pomoć krompira.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 PoweredBy AGROmedia

 

 

 

 

Nakon što smo orezali drvo, neophodno je da pripremimo plemke i tako sačuvamo za kasnije kalemljenje. Nekada su se plemke čuvale u polutki krompira.

„Ovaj stari način još uvek nije zanemarljiv, može se upotrebiti za čuvanje plemki, najbolje u periodu od desetak dana, ali može i više. Krompir je sam po sebi pun vlažnosti, a ima i čvrstu masu, kao takav odličan je izvor vlage. Prvo plemku isečemo na željenu dužinu, a preporuka je da ne bude duža od dvadesetpet santimetara i zatim je jednostavno ubodemo u krompir“, objašnjava Vladimir Milutinović.

U jedan krompir je moguće ubosti i nekoliko plemki, to je dovoljno veliki izvor vlage, ali potrebno je zaštiti ih i spolja kako se ne bi osušile.
„Jedan kraći deo se svakako osuši za toliko ćemo skratiti plemku pre kalemljenja. Plemku u krompiru moramo i dodatno zaštiti i to možemo i uz pomoć starih novina. Hartiju obmotamo oko plemke i polijemo sa malo vode. Na taj način će plemka imati dovoljno vlage, ali ne previše da ne istruli“, objasnio je Milutinović.


Opširnije pogledajte OVDE.

Emisiju "Svet poljoprivrede" možete pogledati na zvaničnom YT kanalu AGROmedia

 

 

Povezane teme: svet poljoprivrede, kalemljenje, kruške
Ovu vest nije moguće komentarisati.