Izbegnite troškove: Kako prepoznati česte kvarove na poljoprivrednoj mehanizaciji

Nakon dugogodišnjeg rada i čestog korišćenja dolazi do kvarenja mehanizacije. Iako nekom ide od ruke, mehaničarski posao nije lak. U tekstu saznajte kako da prepoznate određene kvarove na poljoprivrednim mašinama i tako sebi olakšate posao.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 PoweredBy AGROmedia

 

 

 

 

Kombajn za krompir
Kombajni namenjeni skupljanju krompira podložni su kvarovima koji su uglavnom karakteristični za većinu poljoprivrednih mašina poput dotrajalosti i raspada ležajeva, pucanja lanaca i zupčanika i slično, međutim ono na šta treba obratiti pažnju kod ovih mašina su trake koje skupljaju, čiste i utovaruju krompir.
Naime, ove trake se usled velike količine rada habaju a može se desiti i da zajedno sa krompirom uleti kamen ili komad gvožđa i ukoliko je traka već pohabana dođe do njenog pucanja. U tom slučaju najbolje je zameniti kompletnu traku koja je oštećena, jer se trajanje popravke može odužiti, što prolongira i obustavlja rad na njivi.
Dešava se takođe da se tanjirasti ležajevi pokvare i tada je potrebno ceo reduktor skinuti i detaljno pregledati. Iako zahteva vreme i novac, popravka kvarova na mehanizaciji jeftinija je van sezone nego iznajmljivanje mašina u sezoni.

Vadilica za krompir
Kada je u pitanju priključna mašina vadilica za krompir, postoji nekolicina kvarova koji se mogu desiti na terenu i ometati ili prekinuti rad. Manji kvarovi koji se brzo i lako otklanjaju su zamena dotrajalih ležajeva, zamena traka za utovar, zamena osigurača ukoliko neki otpadne i slično.

Neki od velikih kvarova koji zahtevaju više posla i vremena kako bi se mašina osposobila za nastavak rada je pucanje ležajeva ili gume na točkovima jer je teško prići mestu kvara. Ukoliko se pak desi da puknu lanci može se pristupiti zameni novim lancima ili se postojeći popravlja, a za to su potrebni, pored mehaničara, strugar i glodač.
 

Da bi trake na vadilici za krompir koje utovaraju što duže bile ispravne treba voditi računa da je svaka čvrsta i nepohabana jer ukoliko jedna nije ispravna veća količina sirovine se prenosi na sledeću i ona trpi i haba se. Dešava se često i da se šipke na trakama iskrive usled tereta ili ukoliko se pokupi nešto krupno i tvrdo, ova poteškoća se otklanja ispravljanjem ili zamenom šipke, u zavisnosti od stepena oštećenja.

Na ovoj priključnoj mašini često se dešava i da pukne crevo od ulja, za to je najbitnije imati creva u rezervi i zameniti novim odmah po uspostavljanju kvara jer bez njega mašina ne može da se pokrene i sav posao je u obustavi.

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: krompir, poljoprivreda, zemljoradnja, Kombajn, traktor
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»