Voćarskim traktorom do stabilne proizvodnje voća

Gornja Trnava je selo opštine Topola, gde se skoro svaki meštanin bavi voćarstvom. Mladi iz ovog sela nastavljaju porodičnu tradiciju nakon završene srednje škole ili poljoprivrednog fakulteta kroz proizvodnju jabuka, šljiva ili višanja.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 PoweredBy AGROmedia

 

 

 

 

Porodica Nikole Vasiljevića (25) broji čak 14 članova, ali zahvaljujući dobroj organizaciji i raspodeli posla uspevaju da obave sve poljoprivredne radove na vreme u svojim voćnjacima na ukupno 15 hektara površine.

„Ima nas dosta, što je velika prednost kad je u pitanju rad i organizacija na selu. U sezoni ipak moramo da unajmimo dodatnu radnu snagu, ali značajno manje nego ostala poljoprivredna gazdinstva”, kaže Nikola.

Iako od mehanizacije imaju skoro sve što je potrebno za njihove zasade pod vinogradom, višnjom, nektarinom, jabukom, a najviše šljivom, zbog rasparčanosti parcela, nisu uspevali da sve agrotehničke mere obavljaju na vreme jednim voćarskim traktorom.

„Prošle godine podneli smo zahtev za nabavku novog traktora i dobili smo. Imali smo već jedan, ali on nije bio dovoljan da bismo sve agrotehničke mere mogli da uradimo u svim voćnjacima na vreme i kvalitetno. Naši voćnjaci su na različitim stranama, neki čak devet kilometara daleko od kuće, pa kada se sve prska u danu, jednim traktorom nismo mogli da uradimo sve što smo planirali”, objašnava ovaj mladi voćar iz Trnave.
 

S obzirom na to da poljoprivredna proizvodnja porodice Vasiljević nije ukrupnjena, što predstavlja dodatni trošak, uz pomoć dva voćarska traktora, Nikola i njegov brat moći će da obavljaju sve radove u voćnjacima u isto vreme na različitim lokacijama, kako bi obezbedili dobre i kvalitetne prinose.

Prosečan prinos naše šljive po jednom hektaru je 30 do 40 tona, jabuka od 35 do 40 tona, ali pošto imamo tri sorte koje stižu u različito vreme, ne možemo uvek tačno da ispratimo količinu prinosa.
 

Porodica Nikole Vasiljevića, osim proizvodnjom, bavi se i otkupom kako voćarskih tako i povrtarskih kultura. Prošle godine su bili direktni izvoznici voća za Rusiju i zemlje Evropske unije, međutim, zbog novih uslova, ove godine njihova roba naći će se na običnim i kvantaškim pijacama i u veleprodaji.
 

Opširnije pogledajte OVDE.

Povezane teme: gajenje voća, gornja trnava, Nikola Vasiljević