Sama svoj gazda: Ovako izgleda imanje na kome žena vozi traktor Video

Marija Linc iz Uzdina poljoprivredom se bavi već nekoliko decenija. Posetili smo njeno imanje i videli kako se živi i radi u kući u kojoj žena vozi traktor.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 PoweredBy AGROmedia

 

 

 

 

Kako je organizovano vaše domaćinstvo?
„Mi se bavimo poljoprivredom. Imamo kukuruz, idemo na njivu, imamo i stoku, prasiće, bikove i drugo. Do danas smo imali 17 bikova, ali smo ih upravo prodali. Ipak, uvek najviše očekujemo da zaradimo na kukuruzu. Uvek kad nam je potreban novac, mi prodamo deo kukuruza, zavisno od toga šta nam je potrebno. Takve odluke u kući donosimo zajednički."

Da li nekad nešto i preostane? Može li se i uštedeti?
„Ostane, hvala bogu. Imamo i unuke ,pa volimo da ušteđevinu dajemo njima. Starijem smo od kukuruza kupili skuter. Da nismo imali kukuruz, ne bismo to mogli da priuštimo."
 

Vi ste se udali veoma mladi, sa 14 godina, i od tada se bavite poljoprivredom?
„Jeste. Moj muž je 3 nedelje posle venčanja otišao u vojsku. Ja sam ostala u kući i išla na njivu sa svekrom i svekrvom. U to vreme smo išli konjima. Kasnije smo konje prodali i kupili traktor."
„U selu je moglo da se uči kako da se vozi traktor, a ja sam to stvarno od srca želela da znam. Zanimali su me i saobraćajni znakovi i pravila u saobraćaju. Na kraju, od mogućih 100 poena imala sam 100, pa sam dobila i razna priznanja i mogućnost da polažem i za druga motorna vozila. Traktor vozim i dan-danas."
 

Prava je retkost da je žena u današnje vreme organizator posla na ovakvom jednom imanju.
„Mene na to niko ne tera. Ja traktore zaista volim. Ne zanimaju me ni kola, niti bilo koja druga vozila, ali traktor mi je u krvi. Kad sednem u njega i ubacim u šestu brzinu, kao da vozim helikopter."
 

Opširnije pogledajte OVDE.

Emisiju "Svet poljoprivrede" možete pogledati na zvaničnom YT kanalu AGROmedia

 

 

Povezane teme: Poljoprivreda, traktor, zemljoradnja