7 saveta za uspešno održavanje poljoprivredne mehanizacije

Setva ozimih useva odavno je završena i njive su prekrivene snegom, zato vam preporučujemo da se posvetite održavanju vaših mašina. Traktori i ostala mehanizacija koristili su se često tokom jeseni i pretrpeli su velika opterećenja.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 PoweredBy AGROmedia

 

 

 

 

Sada je poželjno da im posvetite malo pažnje kako biste na vreme sprečili kvarove koji vas mogu zadesiti u proleće. Tako ćete uštedeti dragoceno vreme. Pročitajte na šta bi sve trebalo da obratite pažnju kada je reč o proveri i održavanju vaše mehanizacije.

1. Paljenje
Ako niste već promenili svećice, razvodne kablove i kondezatore, vreme je da sada pogledate u kakvom se stanju oni nalaze. Bilo da koristite nove ili polovne delove, podesite paljenje na odgovarajuće vrednosti. Proverite da li je izolacija na instalacionim kablovima ispucala da biste mogli da je zamenite na vreme.
 

2. Sistem za dovod goriva
Najbitnije je da podesite karburator na odgovarajuće vrednosti. Filter za gorivo, pumpu, i sve što ima veze sa preradom izduvnih gasova treba servisirati. Obavezno pregledajte i filtere za vodu.
Kod dizel motora obratite pažnju na pumpu za ubrizgavanje goriva. Ovo je posao koji najverovatnije nećete moći sami da uradite. Da ne biste napravili neku grešku i tako stvorili dodatne troškove, najbolje je da posao odmah poverite stručnim licima.

Kod ovakvih motora proverite i filtere za gorivo, jer je čisto gorivo jedan od preduslova za dobro funkcionisanje pumpe za ubrizgavanje.
 
3. Prečišćavanje vazduha
Bilo da koristite benzin ili naftu, za dobro paljenje i sagorevanje potrebno je dosta vazduha. Dovod vazduha treba da bude čist da bi vitalni delovi motora pravilno funkcionisali. Noviji traktori koriste suve filtere, dok stariji modeli upotrebljavaju ulje za filtriranje vazduha.

Kod nekih tipova filtera koji ne koriste ulje, može da se zameni materijal koji filtrira, ali uz strogo pridržavanje uputstva. Instrukcije koje se nalaze u uputstvu mogu biti korisne, jer ukoliko ih pažljivo pratite, možete produžiti životni vek vaših mašina.
Kod filtera koji koriste ulje, da biste pročistili vazduh, uklonite staro ulje. Posudu isperite kerozinom ili odgovarajućim razređivačem i očistite talog sa dna. Koristite isto ulje kao iz motora, ali nikako nemojte koristiti staro ulje. Postarajte se da ne napunite previše posudu sa uljem da ne bi ušlo u karburator.


4. Hidraulika
Ulje u hidrauličnom sistemu trebalo bi promeniti jednom ili dva puta godišnje. Odgovarajuću tečnost trebalo bi sipati pre startovanja motora kako biste izbegli ozbiljne kvarove na hidrauličnoj pumpi.

Opširnije pogledajte OVDE.

Povezane teme: traktor, mehanizacija, održavanje mehanizacije, poljoprivreda
Ovu vest nije moguće komentarisati.