Oni koji se bave korparsko-pletarskim zanatom nemaju slobodnih dana

Početkom XX veka u Srbiji je korparstvo bilo veoma razvijeno i to najpre, kao i većina zanata, u vidu domaće radinosti. Od raznovrsnih materijala, a posebno od vrbe, i danas se u pojedinim krajevima prave različiti upotrebni predmeti, široke primene za domaćinstva.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 PoweredBy AGROmedia 

 

 

 

 

Kao osnovna sirovina korišćena je crvena vrba (S. purpurea L.), koja raste na proplancima, voli vlažno zemljište, ima gipke i savitljive grane i brzo pušta korenje. Na različitom zemljištu rastu vrbe različitog kvaliteta i daju različitu sirovinu za pletenje.
Za proizvodnju vrbe se koriste njene reznice. To su grančice vrbe koje brzo puštaju korenje i vole vlažno tlo. Grančice su pune biljnog hormona rasta, pa se zbog toga brzo ukorenjavaju i imaju brz prirast. Zanimljivo je da grančice vrbe pomažu da se ožile reznice drugih vrsta biljaka. Često se iz tog razloga u posudu s vodom pored biljke koju želimo da ožilimo, stavi reznica vrbe koja pusti svoje hormone rasta u vodu i potpomaže ožiljavanje te druge vrste.

Za pletenje u korparstvu najviše se koristi crvena vrba i ona najčešće raste u rečnim dolinama i na šljunkovitim nanosima, ali takođe se sadi i gaji za potrebe ovog zanata. Pletenje pruća, kao zanat koji se od davnina razvijao pored reka, na području opštine Trstenik je najzastupljeniji u selu Odžaci.

I danas se porodica Dubičanin u ovom selu u predgrađu Trstenika uspešno bavi proizvodnjom predmeta od pletenog pruća vrbe. Poslednjih dvadesetak godina isključivo rade samo ovaj posao. Sokol Dubičanin je početkom dvehiljaditih godina doneo odluku da napusti posao konstruktora u Prvoj petoletki, jer se tada već osećao raspad giganta - atmosfera za rad nije bila inspirativna, sa jednom platom se teško izlazilo na kraj, a trebalo je školovati dvoje dece. Tada je rešio da sa suprugom Violetom krene u intenzivnu pletarsku proizvodnju, kao što je nekada radio i njegov otac.
Opširnije pročitajte OVDE.   

 

Emisiju "Svet poljoprivrede" možete pogledati na zvaničnom YT kanalu AGROmedia 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane teme: korparstvo, poljoprivreda, zanat
Krosoveri su oko nas, a ovo je adut iz Dačije

Krosoveri su oko nas, a ovo je adut iz Dačije

Priča o Dačiji kao brendu koji pruža savršen odnos uloženog i dobijenog traje evo već 14 godina, tačnija...»

OVO MORATE da proverite u kolima PRE KIŠE!

OVO MORATE da proverite u kolima PRE KIŠE!

Poplavljen patos isperd vozačevog ili suvozačevog sedišta? Može da bude loša guma za dihtovanje oko vrata,...»

Prototip Škode Superb otkriva važne detalje

Prototip Škode Superb otkriva važne detalje

Škoda testira prototip verzije Superba još od avgusta 2016. godine. Ove nedelje su prvi put kroz oko...»