Upoznajte sve lepote Specijalnog rezervata prirode Zasavica Video

Legende kažu da su u močvarnim predelima severne Mačve još pre 7.000 godina ljudi odvodnjavali i navodnjavali svoje useve. Tako su menjali tokove Save i Drine, nastajali su meandri, a izgled predela se često menjao.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 PoweredBy AGROmedia

 

 

 

 

Slobodan Simić, upravnik Zasavice, rekao nam je kada je kada i kako je nastao ovaj prirodni rezervat i ko je zaslužan za njegov razvoj.

„Zasavica je jedno čudo u prirodi, koje sam ja otkrio pre 22 godine. To je jedna izgubljena reka za koju ni lokalno stanovništvo ne zna gde počinje, a gde se završava. Mi iz Pokreta gorana Sremske Mitrovice smo predložili Zavodu za zaštitu prirode da rezervat ispita. Tako ga je država zaštitila 1997. godine, pre tačno 20 godina i dala na upravljanje prvoj nevladinoj organizaciji u Srbiji i Evropi, a to je upravo naš Pokret gorana“, rekao je Simić.
 

Na prostoru Zasavice nikada u istoriji nije postojala nijedna fabrika, niti bilo kakav drugi oblik zagađenja koji bi ugrozio lepote prirode i njen biodiverzitet. Zato nije ni čudo što na današnji dan Zasavica može da se pohvali sa čak 92 vrste flore i faune koje su potpuno jedinstvene u Srbiji, a neke od njih i u celom svetu.
„Mi smo ovde otkrili ribu Umbru krameri. Ona je specifična po tome što je dvodihalica i u stanju je da se, kada nema vode, zarije u mulj i preživi dišući atmosferski kiseonik. Kada dođe voda ona ponovo veselo ispliva. To je apsolutni raritet i zbog nje smo dobili prvu kategoriju rezervata“, dodaje upravnik.
Opširnije pročitajte OVDE.   

 

Emisiju "Svet poljoprivrede" možete pogledati na zvaničnom YT kanalu AGROmedia           

         

  

 

 

 

 

 

 

 

Povezane teme: poljoprivreda, zasavica, prirodni rezervat
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»