Letnja putovanja automobilom lakša su uz ove savete

Putovanje autom je prava avantura! Sami organizujete svoje vreme i možete se opustiti, nema kašnjenja ni žurbe, sve vreme je vaše.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Mnogi leti planiraju svoje odmore baš tako što se na neku, čak i dalju destinaciju, upute svojim autom. Ipak, leti putovanje autom može predstavljati pravi izazov jer letnje vreme traži malo drugačije, posebne uslove.
Da bi vožnja bila maksimalno komforna i opuštena, potrebno je pobrinuti se za neke sitnice, koje bi mogle pokvariti put, ako se stvari ne preduprede. Zbog toga je važno naglasiti koje su to stvari o kojima se treba pobrinuti, kako bi putovanje autom leti proteklo u najboljem redu.


Kvalitetne letnje gume
Veoma je važno da auto kojim se putuje bude siguran, pre svega mehanički jer ne želi niko da rizikuje stajanje nasred puta. Što se toga tiče, nema dileme, to je najvažnija stavka. Poseta automehaničara pre polaska na put je obavezna.
Pored toga, potrebno je posetiti vulkanizera jer su letnje gume od velike važnosti za putovanje. Ljudi nekako misle kako im je samo zimska guma važna zbog leda i proklizavanja i njih se trude redovno da kontrolišu i menjaju. I kazne su velike, tako da se niko ne sme igrati sa tim.
Letnje gume su toliko važne da ne možete ni zamisliti koliko je bitno da i one budu najbolje moguće. Temperature su veoma visoke leti. Ako guma ne prianja lepo za podlogu, može se desiti poklizavanje ili nekontrolisano kočenje koje može izazvati neku nesreću.
Kada su letnje kiše, to može biti takođe izazovno, jer ako su letnje gume loše, može se takođe desiti nešto neprijatno, u smislu proklizavanja i zakucavanja, kao i zimi. Zato, čizma glavu čuva, a guma auto. Obavezno treba voditi računa o tome.

Zaštita kože od sunca
Briga o koži treba biti kontinuirana, što će reći i tokom putovanja. Pre svega se leti obraća pažnja na UV zračenje i to sa razlogom. Jako sunce loše utiče na kožu i SPF kreme su neophodne kada se izlazi na sunce. One su ujedno dobra odbrana od isuišvanja, kome je koža sklona tokom leta.
Ipak, leti se pomalo zaboravlja na jednu dugu opasnost po kožu, a to su bore. Sunce je jako i slobodni radikali oštećuju kožu. Mrštenje na suncu takođe doprinosi borama. O opekotinama od sunca je suvišno i pričati.
Zato je u kolima leti dobrodošla krema protiv bora. Najbolja krema protiv dubokih bora je neka koja je prirodna i koja neće dodatno da oštećuje kožu, a idealno da ima i UV faktor. Nije dobro da ovakva krema stoji u kolima, ali je pametno da se ponese na letnje putovanje automobilom.


Vlažne maramice kao pomoć

Higijena kao takva je naročito važna u letnjem periodu. Znojenje doprinosi da se bakterijetada mnogo više množe nego inače. Kvašenje, polivanje vodom i umivanje su u redu, ali to nije dovoljno protiv bakterija i neprijatnosti koje one mogu da nam donesu.
Zato je neophodno u kolima uvek imati vlažne maramice. One su odličan način za osveženje, ali i odličan borac protiv bakterija svih vrsta. Naravno da nije isto kada se sapunom lepo operu ruke i kada se samo obrišu maramicama. Ipak, maramica poprilično čisti i otklanja mikrobe. Nije baš na strani zaštite životne sredine, ali ako se baci na pravo mesto, može biti reciklirana.
Iako u kolima mogu da stoje velika pakovanja maramica, zbog njihovog sušenja leti dovoljno je imati i nekoliko manjih, kako bi se stvari držale pod kontrolom jer kada se osuše, maramice više nisu toliko korisne. Osim toga, ni one ne treba predugo da stoje - vlaga u njima idealna je za bakterije i gljivice.


Naočari u kolima
Još jedan nezaobilazni aksesoar tokom leta su naočari. Neophodne su kao odbrana od sunca, štite oči, ali i kožu oko očiju. Nikada nije suvšino tokom putovanja autom imati jedne naočari viška. Razloga je mnogo.
Prvo, naočari se lako gube. Koliko je zaboravljenih kišobrana tokom proleća i jeseni, toliko je i zaboravljenih naočara leti. A tek lomljenje! Ponekad se istope na suncu. Ili se iskrive, pa puknu.
Onaj ko vozi ne može bez zaštite od sunca. Dakle, uvek jedne u rezervi i nema bojazni da će se ovakve nerijatnosti događati!


Rezervna majica
Na kraju, kada je putovanje u pitanju i kada je vožnja autom duža, korisno je spakovati barem jednu majicu, u slučaju žena to može biti i haljinica, koja će, zlu ne trebalo, koristiti u nekim kritičnim situacijama.
Najčešće je to prekomerno znojenje, ali mogu se javiti i neke druge situacije u kojima bi ovaj odevni predmet koristio. Ako, ne daj bože zakaže auto, pa bude neophodno prenoćiti ili ako se iz nekog drugog razloga ne može otvoriti prtljag, ta majica može biti spas. Ne zauzima mnogo mesta i neće se ni primećivati u autu, a može koristi mnogo.


Cake za kraj
Jedna od boljih stvari je mali neseser sa mini pakovanjima za putovanje, koji će non-stop stajati u kolima, tokom čitavog leta i koji će koristiti, ne samo na putovanjima, nego i svakoga dana.
Tu se mogu naći: mini pasta za zube, mini krema za ruke, mala kupka, konac za zube, četka na rasklapanje, mini šampon, čak i mini suvi šampon, ogledalce, mali losion... Važno je samo da ne bude na suncu i da se vodi računa o rokovima. I onda bojazni nema. Samo gas i uživanje u putovanjima, a sve to može uz minimum organizacije.

 

Povezane teme: Putovanje, letnje gume, Zaštita od Sunca
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»