Vožnja kolima u trudnoći

Trudnice pritiskaju kočnicu i trude se da izbegnu niz aktivnosti na koje su navikle kako ne bi povredile svoju bebu i izazvale neprijatnosti.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

Tokom drugog stanja moraju staviti svoje zdravlje na prvo mesto i odložiti niz zanimljivih obaveza i događaja. Ipak, neke stvari kao što je vožnja automobila ili odlazak u kupovinu su neophodne- da li i njih treba izbegavati pitaju se mame širom sveta?!

Mame su u nedoumici da li u narednim mesecima ključeve svog automobila treba da predaju u ruke partnera, nabolje drugarice, rođake ili svoje majke? Šta kažu iskusni lekari, da li je vožnja automobila u trudnoći uopšte bezbedna? Da li je neophodno da sede na suvozačevom mestu i može li to naštetiti organizmu budućih mama?

 

Trudnice dalje mogu obavljati osnovne potrebe i živeti normalnim životom tokom trudnoće. Ipak, potrebno je držati se određenih pravila kako bi vožnja kolima u trudnoći bila bezbedna.


Rizici vožnje tokom trudnoće

Na osnovu istraživanja stručnjaci su došli do zaključka da je devet od deset vožnji potpuno sigurno za trudnice u prvom i drugom tromesečju trudnoće. Mogu slobodno uživati u dužoj ali i kraćoj, gradskoj vožnji na suvozačevom mestu i još važnije- na mestu samog vozača.

U rizičnu grupu za vožnju kolima tokom trudnoće ulazi se u trećem tromesečju, kada su hormoni uzburkani. Hormoni su nešto viši u odnosu u period pre drugog stanja i period tokom prvog i drugog tromesečja, pa kao takvi mogu uticati na misli i odluke trudnice, ali i na kvalitet svakodnevnog života.

Kada dame uđu u treće tromesečje drugog stanja kilaža bebe se povećava, samim tim hormoni rastu tako da se osećaju uznemireno i često su pod stresom. Vožnja pod stresom nikako nije preporučljva, a usled porasta hormona i mrdanja bebe neke buduće mame ne mogu da se usresrede najbolje na samo jednu aktivnost. Zato vožnja automobila postaje rizična, pogotovo u gradu kada se bore sa gužvom tokom koje se stres dodatno povećava!

Dame naglašavaju da ne vole tumbanje pred sam porođaj, na koje su prisiljene prilikom vožnje i nikako ne mogu da ga izbegnu.

 

Duga vožnja autom može pojačati mučnine u trudnoći
Kada je u automobilu toplo budućim mamama postaje zagušljivo, jer im je zbog ploda u stomaku potrebno više kiseonika. U tim trenucima najbolje je otvoriti prozore ili izbegavati vožnju kolima, jer se u suprotnom može pojačati želja za povraćanjem.

Ublažavanje mučnine u trudnoći je mukotrpan proces i stručnjaci uvek preporučuju mirovanje, baškarenje u krevetu i laganu hranu. Tumbanje i stres tokom vožnje može izazvati jak nagon za povraćanjem, što novopečenim mamama nije prijatno, pogotovo kada sede za volanom.

 

Bolovi u leđima i diskus hernija sprečiće buduće mame da uživaju u vožnji

Kada se planira odmor tokom trudnoće, pogodnije su kratke destinacije, zahvaljujući kom će se za nekoliko sati stići na željenu destinaciju. Vožnja automobilom u poslednjim mesecima trudnoće može biti neudobna, tako da pojača bolove u leđima i diskus herniju.

Po savetima lekara ne treba izazivati kičmu tokom osmog i devetog meseca trudnoće. Osmi mesec treba da prođe u miru kako bi se bebica lepo razvila i kako bi kičma uspela da iznese težinu, pogotovo kada buduće majke nose blizance. Samo pretraga interneta na temu diskus hernija lečenje neće biti od pomoći. Najbolje je sprečiti problem. Zato je bolje odmarati i odložiti letovanje, ako leđa tako traže.


Kako da vožnja u trudnoći prođe bezbedno?

Kako bi vožnja u trudnoći prošla bezbedno važno je slušati svoje telo tokom celog dana. Ponekad se buduće majke ne naspavaju tokom noći, ustaju nervozne i sanjive i prema analizama stručnjaka pažnja im nije najbolja, tako da mogu ugroziti sebe i druge u saobraćaju.

Tokom stresnih dana povećava se nivo hormona i osećaj nemira i mučnine prati ih od jutra do mraka, tako da vožnja automobila može pojačati nagon za povraćanjem. U ovom slučaju treba izbegavati i vožnju na suvozačevom mestu, radije prošetati i udisati svež vazduh.

Život nije idealan i dolaze situacije kada trudnice moraju da sednu u auto uprkos umoru i mučnini. Za smanjenje tokom vožnje dobri su krekeri. Slani krekeri uz običnu, hladnu vodu umiriće stomak na neko vreme.

Ipak, hrana ne može smiriti bolove u leđima, ali mogu mekani jastuci od memorijske pene. Oni se priljubljuju uz leđa i sprečavaju jako trzanje usled truckanja.

 

Ovi saveti su jednostavni ali na osnovu iskustva dama zaista rade!

Sledi još jedna neophodna, ali neudobna stvar.


Kako vezati pojas tokom trudnoće?

Mučnina i bolovi u leđima nisu ništa naspram ozbiljnih povreda koje nastaju u saobraćajnim nesrećama, a mogu ih sprečiti sigurnosni pojasevi. Znamo da su neophodni, trudnice se žale na njih ali su važni i učiniće vožnju kolima tokom trudnoće bezbednom.

Sve što treba uraditi kako bi pojas postao udobniji jeste donji kaiš spustiti ispod stomaka, tako da prati liniju butina. Zatim gornji deo pojasa treba postaviti između grudi i nikako ga ne postavljati preko stomaka.

Postoje dodatna ojačanja za pojaseve automobila koji će držati nepomično same kašieve, tako da ne mrdaju i ne prekriju stomak prilikom skretanja i pomeranja trudnice. Na taj način se garantuje sigurnost tokom vožnje ali i udobnost!

Uvek je preporučljivo blago odmicanje sedišta, kako bi bilo dovoljno prostora za noge. Tokom drugog stanja komfor mora biti na prvom mestu i svakodnevno treba pratiti svoje telo.

Neka period drugog stanja budućim mama ostane u lepom sećanju, a što se vožnje kolima u trudnoći tiče svako ko ispoštuje savete iz prethodnih redova može uživati u istoj!

 

Povezane teme: trudnoća, vožnja, automobil
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»