Prevoz bicikla automobilom

Svakodnevno kretanje po gradu sve više je otežano usled gustog saobraćaja i nemogućnosti pronalaska slobodnog parking mesta.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Svako ko je prinuđen da koristi svoj četvorotočkaš u gradskoj gužvi, mora se naoružati strpljenjem i ako ne krene na vreme, na odredište teško da će stići u pravi čas. Ova slika prati sve vozače u velikim gradovima. U manjim sredinama situacija je malo bolja jer saobraćajnice nisu toliko opterećene.

 

Ima li rešenja za ovaj svakodnevni prizor i zvuk sirena nervoznih vozača? Ima. Rešenje je u smanjenju opterećenosti saobraćaja povećanjem upotrebe bicikla kao glavnog prevoznog sredstva. Mnogi ljudi su spas za lakše kretanje po gradu pronašli upravo u korišćenju bicikla kao veoma korisnog načina za stizanje na bilo koje odredište, a kada se ode na put i ponese svoj bajs, sa lakoćom se može kretati po mestu odredišta i aktivno provoditi odmor.

Zaljubljenici u bicikle bez svog dvotočkaša ne idu skoro nigde, pa ni na duži put, jer su upoznati sa svim mogućnostima koje im pruža kretanje biciklom u bilo kojoj sredini. Hajde da vidimo koji su benefiti nošenja svog ličnog bicikla na put i na koji način ga bezbedno transportovati.


Odabir nosača za bicikle
Nosači za bicikle koji se montiraju na auto su neizostavna oprema za bezbedan transport. Odabrati pravi nosač nije nimalo lako. Pre svega se mora znati da postoje tri vrste nosača:
●Krovni nosači
●Nosači bicikla za prtljažnik
●Nosači bicikla za kuku za vuču
Koji nosač odabrati zavisi od modela automobila koji posedujete, modela bicikla i broja bicikla koji će se prevoziti. Prilikom kupovine moraju se znati sve karakteristike bicikla kao što je materijal i težina vašeg prevoznog sredstva. U zavisnosti od karakteristika dvotočkaša bira se i vrsta nosača.
Krovni nosači jesu najbezbedniji način prevoza, ali istovremeno zahtevaju i najveći finansijski izdatak.
Savet stručnog lica može biti od pomoći kada se donosi konačna odluka o kupovini. Takođe nije na odmet da se montiranje nosača prepusti profesionalcima kako bi bicikl bezbedno stigao na odredište. Ukoliko se ispoštuju svi bezbednosni aspekti, čari biciklizma na putovanjima neće izostati.

Kako bezbedno spakovati bicikl u unutrašnjost automobila?

Nošenje bicikla na put zahteva posedovanje odgovarajuće opreme i pomalo znanja kako bicikl bezbedno rastaviti i transportovati. Dešava se da je ponekad hitno potrebno spakovati bicikl, a da za to nema odgovarajuće opreme. Kako to izvesti, a da ni biciklo ni auto ne pretrpe štetu?
Za ovaj podvig potrebno je malo mehaničarskog znanja i reorganizacije unutar automobila. U zavisnosti od toga da li se biciklo prevozi u jednom komadu ili rastavljeno zavisiće i veličina potrebnog prostora u automobilu. Dovolljna količina prostora se može postići obaranjem ili razmeštanjem zadnjih sedišta, jer retko koji auto poseduje prtljažnik te zapremine da se u njega stavi nerazmontiran bicikl. Najbezbedniji način za prevoz bio bi skidanje točkova, međutim ako za to nema veštine, a ni prisutnog mehaničara, onda je neophodno upotrebiti logiku i biti domišljat.
Kada se bicikl transportuje unutar automobila, pre svega je važno da bude čist. Unutrašnjost automobila bilo bi dobro zaštiti nekom tkaninom, podlogom, a možda čak i sunđerastom podlogom, kako ne bi došlo do oštećenja ni u autu ni na biciklu. Tokom transporta važno je da bicikl bude pričvršćen i stabilno postavljen. Svako šetkanje po autu može uzrokovati oštećenja, pogotovo usled nepredviđenih naglih kočenja, rupa na putu i drugih neprijatnih iznenađenja.

Zašto je bicikl korisno nositi na putovanja?
Nošenje bicikla na putovanja ima jako puno dobrih strana. On može biti odličan način da se istraži predeo koji se posećuje tokom putovanja. Njime se stiže u manje dostupne oblasti gde se ne može prići kolima, parking je uvek lako dostupan, a ne zahteva ni sipanje goriva što ima i finansijskih prednosti.
Osim što olakšava kretanje, doprinosi i fizičkoj aktivnosti i takozvanom aktivnom odmoru. Aktivni odmori su jako popularni i preporučljivi, a evo i zašto. Uticaj vožnje bicikla na zdravstveno stanje celokupnog organizma nema potrebe ni spominjati. Mnogi lekari preporučuju vožnju bicikla u bilo kom obliku. Poznato je koliko je vožnja odlična preventivna mera za pojavu mnogih bolesti. Biciklizam zahteva određenu fizičku spremnost, ali ona se stiče upavo vežbanjem i aktivnim odmorom. Svakodnevna vožnja bicikla super je i za održavanje fizičke kondicije i može delovati kao najskuplja anticelulit masaža. Zar nije sjajno kada se spoji lepo i korisno?

 

Zašto da se ne ponese bicikl na putovanja?
Iako je jako puno korisnih razloga zbog kojih se svakako preporučuje nošenje bicikla na putovanja ima i onih koji govore suprotno.
Ljubitelji biciklizma često se ipak odluče da dvotočkaš ostane kod kuće. Zašto je to tako?
Krađe, pogotovo izuzetno skupih bicikala su nešto što se dešava jako često. Kada je odredište putovanja manje poznato i ne garantuje bezbednost, potrebno je razmisliti o tome šta poneti na put.
Kvarovi na biciklima su očekivana stvar pogotovo ako se puno koriste. Svaki model bicikla zahteva odgovarajuće zamenske delove i za njihovu zamenu uglavnom je potrebno stručno lice. Nije na odmet raspitati se o mogućnosti popravljanja bicikla u okolini koja se posećuje, ukoliko neko ne poseduje lične veštine da to samostalno uradi.
Biciklizam je zaista lep sport, bez obzira da li se praktikuje profesionalno ili rekreativno. Ukoliko se zaista uživa u aktivnostima na biciklu, nema razloga da ne bude sastavni deo svakog putovanja.
Uz adekvatnu opremu, stručno lice i malo umeća, putovanje može dobiti drugu dimenziju i omogućiti da se zaviri u ćoškove prirode koja je nedostižna četvorotočkašima.

Povezane teme: bicikl, prevoz bicikla, automobil
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»