Kupovina auta - jedna od bitnijih odluka

Kupovina i izbor automobila predstavlja pravi stres za svakog ljubitelja četvorotočkaša.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

U današnje vreme možete pronaći različite modele automobila od onih koji su jeftiniji do onih elitnijih i skupljih koji nisu za svačiji džep. Imati auto ne predstavlja toliki luksuz koliko potrebu, pogotovo ako imate malu decu koju treba da vozite do škole ili vrtića.


Odluka u rangu kupovine i prodaje stanova
Pravo pitanje koje se postavlja jeste da li kupiti nov auto ili polovan. U zavisnosti od finansijske mogućnosti uvek je bolje i sigurnije kupiti nov automobil na rate. Međutim, cifre nisu male i mnogi se odlučuju za kupovinu polovnih automobila koja je znatno jeftinija varijanta, ali zahteva i brzinu (da uhvatite dobru ponudu kada je vidite), ali i puno opreznosti kako bi zaista bili sigurni da je ta ponuda solidna.
Zato ovako važnu odluku ne možete doneti preko noći. Kao kada biste želeli da prodate ili kupite stan ili kuću, prethodno biste se dobro raspitali i informisali preko različitih portala kako u pogledu cene, lokacije, angažovali biste agenciju kojoj je kupovina i prodaja stanova profesija, detaljno biste se raspitali oko kvadrature, rasporeda prostorija i drugih karakteristika. Tako isto bi trebalo da postupite ukoliko donesete odluku o kupovini automobila. Ukoliko ste se odlučili za kupovinu polovnog automobila, najbolje je da to učinite u društvu dobrog automehaničara ili nekog ko se dobro poznaje u automobile. Ako ne poznajete proverenu osobu koja bi mogla da krene sa vama, u daljem tekstu ukazaćemo vam na par stvari na koje možete sami da obratite pažnju prilikom kupovine polovnog automobila.


Obavezno proverite dokumenta prodavca i broj šasije motora
Kako ne biste došli u situaciju da ste kupili ukraden auto, nemojte se ustezati da od prodavca zatražite da vam pokaže ličnu kartu, saobraćajnu, vozačku dozvolu i drugu prateću dokumentaciju vezanu za automobil. Tada na licu mesta možete da proverite da li je prodavac vlasnik auta, da li se broj šasije na motoru poklapa sa brojem iz saobraćajne dozvole. Najveći problem predstavljaju preprodavci koji imaju samo ovlašćenja od vlasnika. U toj situaciji budite maksimalno pažljivi i obazrivi jer ukoliko kupite auto od neproverene osobe možete imati problem već kod prenosa vlasništva automobila.

 

Kilometraža
Najveći problem predstavlja lažna kilometraža i veoma je teško uočiti ukoliko niste pravi stručnjak za to. Ali uvek možete da obratite pažnju na pohaban pojas, izlizan volan, pohabanu ručicu menjača, to vam može biti siguran pokazatelj da je auto prešao veću kilometražu nego što pokazuje.

 

Dobro pogledajte spoljašnost automobila
Sam izgled automobila može da prevari. Obično prodavci da bi sakrili neka veća oštećenja prilikom sudara ili pojavu rđe neposredno pre prodaju prefarbaju ceo auto. Možda je sigurnije da se razmatraju polovni automobili sa par ogrebotina nego sveže prefarbani automobili koji mogu kriti prethodnu havariju.

 

Pre nego što se odlučite o kupovini polovnog auta isprobajte ga
Obavezno se provozajte pre nego što donesete odluku o kupovini nekog modela auta koji vam se dopao. Na ovaj način možete da proverite ABS, menjač, kočnice, da dobro oslušnete motor. Ukoliko vam se učini da nešto ne valja, uvek možete odvesti auto kod auto mehaničara i na licu mesta proveriti pravo stanje automobila. Ukoliko tada imate neke troškove oko menjanja nekih delova na automobilu, gledajte da te troškove odbijete od cene.

Povezane teme: automobil, stan, prodaja vozila, kupovina auta
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»