Šta treba da imate kako biste postali vozač u inostranstvu?

Želja za pronalaskom posla u inostranstvu je velika, posebno kod mladih osoba koje bi da pronađu posao koji donosi zaradu sa kojom može nešto ozbiljnije da se uradi.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Broj poslova koji se nudi je veliki, profesije su različite, a jedna od onih koje su u ekspanziji jeste profesionalni vozač kamiona. Već samo posedovanje vozačke dozvole za C kategoriju predstavlja posedovanje profesije, pa se odmah može uvideti da nije potrebno mnogo da se do takvog posla u nekoj inostranoj zemlji dođe. Pored toga, vozači C kategorije su traženi i kod nas, pa imati vozačku dozvolu svakako nije na odmet ukoliko vas interesuje i privlači. Ali šta je ono najosnovnije kako biste dobili posao vozača u inostranstvu?

 

Polaganje za kamion bez prikolice
Polaganje za C kategoriju, za motorna vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone, imaju pravo kandidati koji imaju 20 godina i važeću, ne probnu, vozačku dozvolu za B kategoriju, U trenutku polaganja vožnje, kandidat mora da ima već napunjenu 21. godinu. Sve što je uz to potrebno jesu važeća lična karta i lekarsko uverenje za C kategoriju. Obuka vozača je podeljena na teorijsku i praktičnu, nakon 7 teorijskih predavanja kandidat polaže test i kada polaže stiče pravo da nastavi sa praktičnom obukom. Praktična obuka je osmišljena da traje 15 časova, pa sve skupa, obuka traje oko mesec dana. Nakon položene vožnje, kandidat stiče pravo na vozačku dozvolu i upravljanje vozilima C kategorije. Cena polaganja za C kategoriju, odnosno za kamion bez prikolice je oko 50.000 dinara, dok za polaganje za kamion sa prikolicom treba odvojiti dodatnih 40.000 dinara.
No, pored toga, često se pojavljuju potrebe za vozačima vozila CE kategorije, a svakako se radi o težim i odgovornijim, ali neretko i plaćenijim poslovima.

 

Polaganje za kamion sa prikolicom
Vozila CE kategorije jesu vozila C kategorije sa priključnim vozilom čija masa prelazi 750 kg. Da bi kandidat uopšte mogao da se prijavi za obuku, mora da ima 21 godinu i važeću vozačku dozvolu za C kategoriju.
Polaganje za CE kategoriju sprovodi se kroz 7 časova i polaganje vožnje, bez teorijske nastave, tako da se vrlo brzo dolazi i do vozačke dozvole za vozila CE kategorije.
Prilikom prijave za obuku osim prethodno navedenih uslova, kandidat dostavlja važeću ličnu karte, kao i lekarsko uverenje za CE kategoriju kojim se potvrđuje da je u potpunosti sposoban da upravlja ovim vozilima. Dobijanjem dozvole kako za C, tako i za E kategoriju, osoba zapravo dobija svoju novu profesiju koja vredi i kod nas, a pogotovo u inostranstvu. Kada govorimo o drugim zemljama, da biste lakše i jednostavnije došli do posla, jako je važno znanje nekog stranog jezika.


Učenje jezika
Sam posao zahteva posedovanje vozačke dozvole za C kategoriju, ili i E kategoriju, ali da biste lakše do njega došli, te da biste lakše rešili svaku situaciju, potrebno je i znanje jezika koji većina razume. U ovom slučaju to je engleski, pa osnovno znanje za konverzaciju, neko osrednje posedovanje vokabulara doprineće vam da lakše dolazite do svega. Ako već znate onda je to samo plus, ali znanje možete dobiti i uz brojne kurseve koji se nude i koji za neko osnovnije znanje traju kratko, te ne oduzimaju mnogo vremena, niti novca, a daju vam zaista mnogo.

Povezane teme: Polaganje vožnje, auto škola, Vozačka dozvola, vozački ispit, Polaganje za kamion, C kategorija, E kategorija, CE kategorija
Ovu vest nije moguće komentarisati.