Kada i zašto uraditi zamenu ulja i filtera - Mali servis

Tema ovog teksta je ideja koja se rodila iz razgovora sa vlasnicom jednog Citroena Picaso teget boje, koja je htela da sazna kada i zašto se radi mali servis odnosno: zamena ulja, filtera ulja, filtera vazduha i filtera kabine tj., filtera klime. Pokušaćemo u ovom blogu najkraće što se moze i dati objašnjenje u vezi sa malim servisom.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

MOTORNA ULJA koja koristimo su razdeljena u tri vrste i to mineralna, polusintetička i sintetička i svako se koristi za one tipove vozila za koja su preporučena. Sva ova ulja imaju i svoju gradaciju i samim tim su i prepoznatljiva za koju vrstu motora se koriste.

FILTERI za ulje su obavezni u zameni svakog puta kada se radi mali servis i oni čine taj proces gde se motorno ulje očisti od eventualnih metalnih ili drugih opiljaka. Dele se na one koji su u obliku kućista i one koji su vrsta uloška za kućište.
 

FILTERI ZA VAZDUH se u preporuci tehničkoj menjaju na svakom drugom menjanju motornog ulja, ali posto su ekonomski veoma isplativi naša preporuka je da se menjaju na svakom uradjenom malom servisu iz razloga sto su to bukvalno pluća svakog motora, jer uloga ove vrste filtera jeste da sve nečistoce iz vazduha i iz motornog prostora pokupe i ne dozvole da uđu u sam motor.
  

FILTERI KABINE je ustvari isto sto i filter klime i naravno da je on prečišćivač svega onoga sto mi udišemo prilikom rada klime. Veoma je bitno zameniti ovaj filter na pocetku letnje sezone kada klimu najčešće koristimo, i na početku zimske sezone kada koristimo klimu i za grejanje. Preporuka je da se ovaj filter menja dva puta u jednoj godini.
  

Kompletan mali servis je veoma bitno raditi po tehničkoj preporuci, a to znaci da se treba raditi na predjenih od 10.000 do 15.000 km., kod starijih automobila koji koriste mineralna ulja i presli su vise od 100.000 km mali servis treba raditi na predjenih od 5000 do 7000 km. Veoma je bitno poštovati tehničko uputstvo koje ulje koristiti tj., koju gradaciju ulja koristiti i naravno posavetovati se sa serviserom kojeg proizvođaca ulja upotrebiti. Svaki put kada uradite mali servis na svom ljubimcu znajte da ste motoru produžili i olaksali rad, a naravno korist u svemu jeste sto će sama voznja biti sigurnija. Ne zaboravite da je ulje krvotok vašeg motora a svi ovi filteri vrsta zaštite i pluća vaseg ljubimca.

Ceo tekst je u potpunosti preuzet sa: AUTOSERVIS MEDA

Povezane teme: servis, automobili, mali servis