Kako da pravilno koristite navigacioni uređaj

Sistemi satelitske navigacije su postali potreba vozača današnjice ali mnogi, izgleda, ne koriste ovog "saputnika" na pravilan ili bezbedan način. Prema poslednjim simulacijama korišćenja koji su obavljeni u evropskim zemljama, podešavanje navigacije predstavlja ozbiljan negativni uticaj na kvalitet vožnje.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Zato donosimo savet u nekoliko tačaka, kako da se navigacija koristi pravilno i bezbedno, kako bi maksimalno doprinela udobnoj i bezbrižnoj vožnji.

1 Programirajte vaše putovanje u uređaju pre nego što krenete. Traženje po sistemu kako bi se promenila destinacija, tokom vožnje može da bude veoma opasno. Ako je neophodno da promenite destinaciju ili adresu, najbolje je da to učinite kad se zaustavite na odgovorajućem mestu.

2 Upoznajte se sa načinom rada sistema koji koristite. Biće veoma korisno ako ste u mogućnosti da utišate ili pojačate zvuk glasovn komande bez spuštanja pogleda ka uređaju. Dodaci u sistemu kao što su upozoravanje na radove ili gužve u saobraćaju mogu da budu veoma korisni tokom putovanja, pa naučite da ih lako aktivirate pre nego što krenete na put.

3 Bilo da kupujete nezavisan uređaj ili trebate da koristite navigaciju ugrađenu u automobilu, zatražite od prodavca da vam demonstrira upotrebu u aktiviranje dodataka. Može da bude veoma frustrirajuće ako pokušavate da sistem "naučite" da radi po vašem...

4 Ako koristite navigaciju u telefonu, proverite da li je uređaj dobro pričvršćen pre nego što krenete, kao i da li ste već uneli željene destinacije. Potrudite se da vam se uređaj ne aktivira kao telefon u ključnom trenutku, kod nekog veoma važnog skretanja...

5 Ne privlačite lopove! Ne zaboravite, ukoliko imate nezavisan uređaj, da ga uklonite sa vetrobranskog stakla. Ako planirate da ga odložite u pregradu ispred suvozača, obrišite sa stakla kružne tragove vakuuma, koji su odličan trag za kradljivce.

Za kraj, ne zaboravite: nikad nemojte u potpunosti da se oslonite na "komande" glasa iz navigacionog sistema i slepo slušate direktive. Navigacija je tu da vam bude najpouzdaniji asistent, a vi ste ti koji bi u svakom trenutku trebalo da se orijentišete prateći saobraćajne znake i ostale putokaze...

Srećan put!

 

Povezane teme: Navigacija, Navigacioni uređaj, Putovanje, Bezbednost u saobraćaju

Poslednji komentari

Marinko
Ponedeljak, 26. 06. 2017. 19:07h
neregistrovan korisnik
Naveo sam juče bar još 10 korisnih saveta za korišćenje navigacionog uređaja, ali mi niste objavili zato što su moji saveti praktičniji i korisniji od vaših! Inače redovno čitam Blic ali ovo vam neću oprostiti :)
kox
Ponedeljak, 26. 06. 2017. 11:06h
neregistrovan korisnik
ne znam kome su potrebni ovi saveti, možda nekim osnovcima koji se spremaju da idu na putovanje kolima...najbolji savet bi možda bio: ne podešavajte na navigaciji NAJKRAĆI put, jer možete završiti na stranputici, preko planina i seoskih drumova, već ostavite osnovna, fabrička podešavanja i neće biti problema
janko
Ponedeljak, 26. 06. 2017. 09:16h
neregistrovan korisnik
hvala na savetima , stvarno su veoma poucni i puno puno korisni ...