Kad voda zameni benzin…

Da li ste znali da se čak i kod naprednih benzinskih motora ne iskoristi oko 20 odsto goriva? Deo benzina se upotrebljava za hlađenje umesto za pogon, posebno pri velikim brzinama. Zahvaljujući novom sistemu ubrizgavanja vode, kompanija "Boš" pokazala je da to ne mora biti tako…

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Voda štedi gorivo i može povećati snagu motora                               Foto: Bosch

Prilikom velikog ubrzanja ili vožnje po auto-putu, ubrizgavanjem dodatne količine vode moguće je smanjenje potrošnje goriva za do 13 odsto! Ušteda goriva koju nudi ova inovacija posebno se prikazuje u trocilindarskim i četvorocilindarskim motorima - upravo u onim koji se nalaze u većini prosečnih automobila srednje veličine.

BMW M4 GTS je prvi automobil sa revolucionarnim sistemom vodenog ubrizgavanja                                                                                   Foto: BMW

Međutim, ušteda goriva nije jedina oblast u kojoj se pokazuje inovativnost kompanije "Boš" - ubrizgavanje vode može pružiti dodatnu snagu bilo kom motoru sa turbopunjačem. Raniji uglovi paljenja znače da motor radi mnogo efikasnije. Na osnovu toga, inženjeri mogu dobiti dodatnu snagu iz motora, čak i u moćnim sportskim automobilima.

Osnova takve inovativne tehnologije motora je jednostavna: motor se ne sme pregrejati. Kako bi se to sprečilo, dodatna količina goriva se ubrizgava u gotovo svaki benzinski motor na današnjim putevima. To gorivo isparava, hladeći delove bloka motora. Inženjeri kompanije "Boš" su uz pomoć ubrizgavanja vode iskoristili taj princip fizike. Pre nego što se gorivo zapali, raspršeni mlaz vode ubrizgava se u usisni kanal. Visoka latentna toplota isparavanja vode omogućuje efikasno hlađenje.

Zbog toga je potrebna veoma mala dodatna količina vode: na svakih sto kilometara vožnje potrebno je samo nekoliko stotina mililitara vode. Kao rezultat toga, kompaktan rezervoar za destilovanu vodu koji snabdeva sistem ubrizgavanja je potrebno dopuniti tek nakon nekoliko hiljada kilometara.

A ako se rezervoar isprazni, nema razloga za brigu: motor će i dalje raditi bez problema – i ako bez većeg obrtnog momenta i niže potrošnje koju omogućava ubrizgavanje vode…

 

Povezane teme: Potrošnja goriva, BMW M4 GTS, Bosch

Poslednji komentari

Pedja
Sreda, 05. 10. 2016. 12:48h
neregistrovan korisnik
Ne znam samo ko je sprečio Ruse i Kineze da iskoriste ovu tehnologiju ? Američke naftne kompanije ?
Dejan
Ponedeljak, 03. 10. 2016. 20:24h
neregistrovan korisnik
Onda otvori ,,novi nalog,, i ne repiciraj meni jer lepo pise dole desto ,,odgovori,, ako nisi dosad to shvatio, onda dzaba ti ing. prefiks i 300 bodova po Bolonji !!!
Ing-Bane
Ponedeljak, 03. 10. 2016. 20:05h
neregistrovan korisnik
A odakle ti ideja da se obraćam tebi ? Jednostavno iznosim SVOJE mišljenje na datu temu a ti ako nemaš svoje mišljenje onda sedi i slušaj (čitaj) šta stariji ima da kažu jer kao što znaš da i pred sudom izjava tipa, 'ja sam čuo', NE VREDI NIŠTA.
Liman3
Ponedeljak, 03. 10. 2016. 19:45h
neregistrovan korisnik
Dosli Muja i Hasa kolima na ben.pumpu i Muja pumpadziji kaze napuni rezervoar do vrha vodom, kad je ovaj napunio Muja ubaci u rezervoar jednu tabletu sedne u auto upali i ode. I tako su Muja i Hasa dolazili svake nedelje jednom dok pumpadzija nije rekao gazdi benz.pumpe za ovo i odluci se gazda benz.pumpe da pita Muju da mu proda te tablete! Kad je dosao Muja po ko zna koji put na benz.pumpu pita ga gazda benz.pumpe da li bi mu prodao te tablete sto je Muja potvrdno odgovorio za neke silne pare! Kad su obavili kupoprodaju Muja sede u auto i krene a Hasa ga upita: daj bolan Mujo sto to uradi, pa kako cemo mi sad da se vozamo kad si prodao sve tablete? Na sta ce mu Muja: pa sta kako cemo, pa lepo ko i dosad Haso, na plin da se vozamo :)
Dejan
Ponedeljak, 03. 10. 2016. 13:21h
neregistrovan korisnik
Sto ti to pises meni, eto ti boschovi ingeneri pa se javi njima, ja sam samo napisao da ovo nije nista novo, odavno poznato !!!
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»