Šta kada se ubuđa?

Samo nekoliko nedelja je dovoljno da se unutrašnjost automobila pretvori upravu močvaru, odnosno u okruženje prepuno buđi. U ovom slučaju, od napada se može odbraniti. Ovde ćemo pokazati kako se pravilno čisti kabina koja se ubuđala.

Povezane vesti

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Ihhhhh, šta se ovde dogodilo? Debelo zeleno-belo krzno je izraslo na gumi oko

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

ručice menjača. Deuteromycota – to je gljivica, ili jednostavno na srpskom, buđ! Baš gadno iznenađenje. A naš „reno“ je bio u toploj garaži. Kako bilo, gljivice se po kabini širenajviše na onim mestima koje dodirujemo tokom vožnje. Jer, hrane se organskim molekulima, odnosno ugljeni hidrati, masti i proteini čine idealne uslove za njihovo razvijanje.

Zaštita u vidu maske, rukavica i odela može da se nabavi u hiper marketima

Što se tiče automobila to znači sledeće: masni otisci prstiju po vratima, kijanje na volan ili nešto prosuto po podu…sve se to kasnije pretvori u buđ.  A osovina zla ovde ješto su spore svuda u  vazduhu kabine. Prva protivmera: bez zaštitne odeće nemojte ni sedati u takvu kabinu. Pre nego što krenete u sređivanje  kabine, morateda se otarasite gljivica.  U slučaju velike količine buđi po kabini, obavezno nosite zaštitnu  opremu, jer u pojedinim slučajevima ona može da izazove  alergijske reakcije i značajno utiče na respiratorni sistem.  Posao započnite sa zaštitnom maskom i ne tražite izgovore da vam je pretoplo ili slično. Vodite se time da morate da se otarasite prljavštine i da  vlaga nikako ne bi trebalo da obitava u kabini vašeg automobila. I da, pre upotrebe hemijskih sredstava za čišćenje buđi, obavezno pročitajte uputstvo na njima kao i sastav jer se dešava da neke supstance koje deluju protiv buđi ujedno mogu da oštete plastiku. Najbolje je da sredstva koja koristite prvo probate na nekom neprimetnom delu, pa tek onda krenete u čišćenje. Izbegavajte upotrebu previše agresivnih sredstava ili ih makar ispirajte sa puno vode.

 

Temeljno ribanje

Patosnice i sve tekstilne delove enterijera morate temeljno oribati sa četkom, dosta vode i šamponom za pranje unutrašnjosti automobila. Zatim pustite da se potpuno osuše van kabine vozila.

 

Prljavština mora da ode

U nekim automobilima ispod sedišta nalazi se svašta od papira, kesa i čega sve ne. Morate to sve pokupiti i onda temeljno usisati. Posebno dobro usisajte ćoškove enterijera gde se skuplja najviše prašine i mrvica.

 

Čišćenje unutrašnjosti

Povedite računa o tome  koji materijal perete i u skladu sa tim da nabavite odgovarajuće sredstvo. Četku koristite samo na neosetljivim mestima. Ne pritiskajte previše po enterijeru jer možete lako oštetiti materijal.

 

Tretiranje pregrada

Uklonite sve sitnice. Osetljiva područja brišite čistom krpom. Posle  korišćenja hemijskih sredstava sve ostatkeuklonite vlažnom krpom.

 

Pranje sedišta

Sedišta uvek perite poslednje kako biste mogli da sedite na njima dok čistite druge delove enterijera. Usisivač sa opcijom pranja najbolje može izvući prljavštinu iz sedišta.

 

Dezinfekcija

Ovaj sprej je namenjen dezinfekciji klima-uređaja. Mi ga ovde koristimo da uništimo  spore koje su u automobilu. Pri upotrebi ovog spreja, ventilaciju podesite na kruženje vazduha i sredstvo će biti  raspršeno svuda po kabini.

 

Zaključak

 

Kada se unutrašnjost automobila ubuđa ne treba previše da paničite. Najčešće je potrebno samo dobro oprati automobil i tretirati zagađene delove. Buđi spore obožavaju vlagu u automobilu – zato je bitno da ako je već imate rešite problem zbog kog se ona stvara. U mnogim slučajevima bude reč o prljavom filteru kabine ili o zapušenim odvodima, a to se lako rešava čime je i vlaga eliminisana.

Povezane teme: Saveti, Auto Bild, Buđ, Pranje automobila

Poslednji komentari

Kikiriki-Semenke
Sreda, 03. 02. 2016. 15:03h
neregistrovan korisnik
Unutrasnjost Golfa ne budza...
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»