Pravilno vezivanje sa bebom u stomaku

Prvo se vezujemo, startujemo motor i krećemo – ali kako? Buduće majke moraju da budu izuzetno oprezne i da koriste posebne pojaseve tokom vožnje.

Povezane vesti

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Trebaju li trudnice uopšte da voze?

 

Da, ali ne u potpunosti. Naime, preporuka stručnjaka kaže da tokom prva tri meseca trudnoće žena doživljava hormonske promene i neretko iznenada može doći do vrtoglavice ili problema sa cirkulacijom što i te kako može uticati na vožnju. Ipak, već tokom drugog tromesečja trudnoće sve  je već postalo normalno, pa se opušteno može voziti automobil.

 

Da li se može voziti do samog porođaja?

 

U poslednjem tromesečju trudnoće, žena treba da vozi samo kratke relacije.

 

Razlog je taj što je beba svakim danom sve veća i ima sve manje prostora u stomaku i njoj se ne sviđa kad majka sedi zgrčena i pritisnuta pojasevima, pa često uzvraća nežnim ritanjem. Iako blagi, ovi udarci mogu zaboleti majku, i tako joj skrenuti pažnju sa puta. Dakle, šest nedelja pre porođaja trudnice ne bi trebalo da voze same, a idealno bi bilo da budu suvozači.

 

O čemu bi trudnice trebalo da povedu računa?

 

Ukoliko je duga vožnja neizbežna, preporuka je da prave česte pauze, kao i da jedu i piju dovoljno. Već od petog meseca sigurnosni pojas počinje da steže i da smeta trudnici.

 

Da li je bolje da voze bez pojasa?

 

Apsolutno ne! U slučaju sudara, ukoliko pojas nije vezan, stomak direktno udara u upravljač. Ovo može ozbiljno ugroziti život kako bebe tako i majke.

 

Kako je pravilno da se trudnica veže a da i njoj i bebi bude udobno? 

 

Pojas mora da prođe preko stomaka i butina (pogledajte prikaze). Da biste sprečili pojas da sklizne sada se na tržištu nude posebni dodaci za trudnice.

 

Pravilno vezivanje

Sigurnosni pojas koji se vezuje u tri tačke mora biti dobro pričvršćen i treba da prolazi ispod stomaka (čak i kada trudnica sedi na mestu suvozača). Jedino tako u slučaju nezgode može da se izbegne pritisak na stomak.

 

Postoje posebni dodaci za vezivanje pojaseva koji ih fiksiraju ispod stomaka i na grudima da se ne pomeraju, a cene se kreću oko 6.000 dinara. 

 

ZAKLJUČAK

 

Klik i krećemo! Ovakav scenario je, nažalost, nemoguć za trudnu ženu sa dodacima za vezivanje pojasa. Malo muke oko vezivanje moraju da prođu sve trudnice pre nego što započnu vožnju. Jer ipak, bezbednost nema cenu, a sav trud i te kako vredi. Bezbednost je na prvom mestu i tu nema govora jer u ovim slučajevima posledice mogu biti i te kako opasne. Zato se obezbedite.

Povezane teme: Vezivanje pojasa, Trudnice, Saveti, Auto Bild

Poslednji komentari

Zoran
Nedelja, 12. 04. 2015. 11:45h
neregistrovan korisnik
Citam tekst i ne verujem,sve je ovo lepo,trudnice ako se osecaju sposobne treba da voze,problem je samo kod novijih auta.Naime,u slucaju sudara,postoje mali eksplozivni uredjaji koji namotaju pojas i prikuju vas za sediste,pa se onda ispali Airbag.Sumnjam da je to prijatno i za obicnu zenu kamo li trudnicu.Za grad jos je i podnosljivo,al opet,razmislite.
Tina
Subota, 11. 04. 2015. 13:59h
neregistrovan korisnik
Porodila sam se pre tri nedelje a automobil sam vozila do poslednjeg dana trudnoće. U pitanju je gradska vožnja, dalje relacije mi nisu prijale ni kao suvozaču. Malo je falilo da i na porođaj odem sama kolima. Ako se trudnica dobro oseća i smatra da je sposobna da vozi ne vidim nikakvu prepreku za istim.
ivan
Subota, 11. 04. 2015. 11:14h
neregistrovan korisnik
Možda bi valjalo dopisati ovaj članak informacijom koja se često prećutkuje a to je da u vozilu svi moraju biti vezani, ne samo vozač i suvozač.
rade
Subota, 11. 04. 2015. 10:59h
neregistrovan korisnik
nije niko blesav!
pera-detlic
Subota, 11. 04. 2015. 09:42h
neregistrovan korisnik
i vozila se i vezivala pojas pravilno do poslednjeg dana trudnoce. . mogla sam. nije svaka trudnoca/trudnica ista