Kako do jeftinog virtuelnog kokpita?

Virtuelni kokpit, digitalna instrument tabla, „tač skrin“ instrumenti… kakve li samo blagodeti nude savremeni automobili, a vi zurite u dva otužna analogna instrumenta. Evo kako da vaš automobil uvedete u 21. vek.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Savremena tehnologija i hiperprodukcija elektronskih uređaja iz Kine dovele su do toga da za svega desetak-petnaest evra možemo postati hobi-dijagnostičari. Naime, toliko koštaju Blutut OBD II uređaji pomoću kojih možete očitavati podatke sa svog automobila.

 

Naime, tokom rada automobila brojni senzori smešteni u njemu u realnom

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

vremenu očitavaju razne zanimljive podatke i šalju ih u centralnu elektronsku jedinicu koja ih vozačima servira tek na pipetu i to kroz instrumet tablu. Trenutna brzina, broj obrtaja, stanje goriva, eventualno prosečna potrošnja i to je to. Međutim, ostale, veoma zanimljive podatke poput pritiska u turbini, temperaturu ulja, stanje pedale gasa, ubrzanje, temperaturu rashladne tečnosti, količinu ubrizganog goriva i tako dalje vozači ne vide. Kakva šteta jer ovi podaci u sirovom obliku ili nakon obrade mogu vozačima dati dragocene informacije na osnovu kojih se mogu, ne samo zabaviti već i unaprediti stil sopstvene vožnje.

 

Ovo su shvatili i programeri širom sveta koji su se, nakon što su jeftini OBD II blutut adapteri postali uobičajena pojava, bacili na posao i razvili brojne korisne programe za danas veoma popularnu Android platformu. Na ovaj način svako ko nabavi adapter i ima Android telefon ili tablet i naravno, automobil, može značajno da obogati svoje vozačko iskustvo. Evo i najzanimljivijih programa koji mogu poslužiti u ovu svrhu.

 

Torque

Verovatno najpopularniji program ove vrste u svetu i kod nas. Napravljen je kao univerzalni alat za dijagnostiku ali i kao digitalna instrument tabla. U stanju je da

Pogledajte ponudu sajta mobile.de na srpskom jeziku.

prikaže brojne podatke počevši od brzine, ubrzanja, pritiska u turbini, temperature motora, menjača, precizne trenutne i ukupne potrošnje goriva, GPS pozicije… Vlasnik sam bira koje podatke  želi da se prikazuju na ekranu. Još jedna prednost ove aplikacije jeste mogućnost proširenja funkcija putem dodatnih „plagin“ programa. Najzanimljiviji od njih je „ShiftNow“ koji vozača savetuje kada je pravi trenutak da promene brzinu.

 

OBD DroidScan

Slično „torku“, i „droidsken“ omogućava osnovnu dijagnostiku, ali istovremeno  nudi i praćenje velikog broja  parametara. Oni,istina, nisu atraktivno grafički prikazani kao oni kod „torka“, ali vam zato ova aplikacija može prikazati više informacija istovremeno.  Takođe, ova aplikacija vam omogućava da sve podatke beleži u posebnu datoteku u realnom vremenu i kasnije vam ih prosledi na mail u .xlm formatu (tabelarni kalkulator, Excell)

 

DashCommand

Još jedna zanimljiva Android virtuelna instrument tabla. Pored funkcija koje smo već nabrojali i koje konkurencija nudi, ova aplikacija služi i kao veoma precizan putni računar koji u realnom vremenu beleži preko 30 različitih informacija vezanih za putovanje.  Počevši od ukupnog vremena putovanja, preko prosečne brzine do vremena provedenog u svakoj brzini posebno. Takođe, ova aplikacija se može koristiti za merenje bočnog ubrzanja i kompletnu telemetriju po trkačkoj stazi.

Povezane teme: Saveti, Virtuelni kokpit, Samrtfon, Android, Aplikacija

Poslednji komentari

milan
Sreda, 01. 04. 2015. 13:43h
neregistrovan korisnik
kako tacno glasi naziv na kup.prodajem
Asdf
Utorak, 31. 03. 2015. 03:35h
neregistrovan korisnik
Imas na kupujemprodajem, limundo i kupindo. Cena je od 1000 pa na gore. Ja sam platio 1200 domacih novcanica.
vded91
Utorak, 31. 03. 2015. 03:05h
neregistrovan korisnik
javite se
Pera
Utorak, 31. 03. 2015. 00:25h
neregistrovan korisnik
imas ih na kupujemprodajem.com
Aca
Ponedeljak, 30. 03. 2015. 16:05h
neregistrovan korisnik
@svasta na ebay-u, ja sam kupio za 700 dinara.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»