Kako da sanirate ogrebotine i manje rupe na automobilu

Ogrebotine i manja oštećenja farbe su svakodnevna pojava većine automobila. Bilo da ste se zatekli na parkingu, ili kao aktivan učesnik u saobraćaju, oštećenja automobila deluju kao neminovnost. Na sreću većina njih zaustavi se do nivoa ogrebotine ili manjih rupa na limariji. Kada je problem već nastao postavlja se pitanje šta dalje, odnosno na koji način popraviti načinjenu štetu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Jasno je da farbanje dobrog dela površine automobila zbog par rupica ili ogrebotina ne dolazi u obzir, pa onda izbor pada na tzv. korektivne boje.

 

Korektivne boje su prilično širok pojam i u okviru njih nalazi se viša vrsta

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

sredstava koja vam mogu pomoći da otklonite manja oštećenja na vašem autombolinu nastalih kao posledica grebanja ili manjih udaraca. Dobra stvar je da većina ovihh sredstava nije skupa i da se prodaju u različitim pakovanjima, pa u zavisnosti od oštećenja koje imate možete kupiti manja ili veća pakovanja.

 

Najčešće se radi o klasičnoj farbi (koja često dolazi u vidu markera ili kreme), a za veća oštećenja koristi se sprej.

 

Njihova upotreba nije komplikovana, ali je važno ispratiti uputstvo koje ide uz njih.

Uglavnom se nanošenje boje radi polako i u manjoj meri, jer u suprotnom može

Pogledajte ponudu sajta mobile.de na srpskom jezku.

doći do nagomilavanja farbe pa time pravite dodatni problem umesto što rešavate postojeći. Važno je da deo na koji želite naneti boju bude čist i suv, kako bi boja mogla lepo da "legne".

 

Nakon nanošenja boje potrebno je automobil izložiti sunčevoj svetlosti kako bi se boja osušila i problem konačno rešio. Takođe, važno je znati da je ovaj ovaj postupak poželjno odraditi pre zime, kako bi se izbegla pojava korizije i proširenje oštećenja.

Povezane teme: Saveti, Ogrebotine, Rupe, Popravka automobila, Zima

Poslednji komentari

nbg
Petak, 02. 01. 2015. 17:45h
neregistrovan korisnik
koliko kostaju ti markeri, i jel stvarno pomazu?
Mirko
Petak, 02. 01. 2015. 14:52h
neregistrovan korisnik
Niste se bas potrudili da objasnite :) Touch up korektori kostaju oko 500 dinara, a za taj novac je moguce uzeti 1/4 seta akrilne boje, sto je mnogo vise od 12ml koliko obicno imaju touch up bocice. Koriste se razne tehnike, neko radi stapicima koji lice na cackalice, neko cetkicama, npr. moze se upotrebiti cetkica za lak za nokte ili cetkica za likovno ali neka manja. Postoje i prajmeri za ovakvu vrstu popravki. Elem, povrsina treba da bude cista, nanese se prajmer, mada u srpskim uslovima moze i bez njega, boja se nanosi na ogrebotinu u tankom sloju, ako treba i iz vise slojeva da bi pokrila pozadinu, ceka se da se osusi, potom se nanosi lak kako bi se povrsina izravnala i kada se lak osusi na redu je smirglanje i poliranje.