Saveti za automobile (3): Prolećni šoping u Italiji i Nemačkoj, polovni "Fijat" i "Folksvagen"

Ukoliko već za prvomajske i uskršnje praznike putujete u inostranstvo mogli biste da taj odmor iskorstite za lep provod i koristan automobil. Naime, sve veći broj vozača iz Srbije se odlučuje da uveze polovni automobil pa nije zgoreg ponoviti kakve vas sve “formalnosti”, ali i pogodnosti očekuju ako se odlučite na taj korak. Italija je zbog blizine najpovoljnija za kupovinu “polovnjaka”, a u Nemačkoj su korišćeni automobili u najboljem stanju.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Ako ste se baš odlučili da provedete “prolećni raspust” u Italiji i Nemačkoj prvi pik na auto pijaci trebalo bi da vam budu domaći četvorotočkaši.
 

Ponudu polovnih "Fijat" autombila pogledajte ovde

- “Folksvagen” će uvek biti jeftiniji u Nemačkoj jer se tamo i proizvodi, kao što će u Italiji “fijat” biti povoljniji. U Nemačkoj su, na primer, kontrole za tehničku ispravnost drastičnije, počev od provere stanja, kilometraže, da li je vozilo farbano ili nije. S druge strane, Italijani voze automobile u luku Koper, pa odatle može da bude mnogo jeftiniji transport - objašnjavaju na sajtu “Moj auto” na kojem se može videti najveća moguća ponuda i saveti kako sigurno izabrati „stranca“.

 

 


Automobili stari oko deset godina i do 40 odsto jeftiniji nego u Srbiji mogi se naći u Italiji, dok vozila proizvedena pre pet ili šest godina na Čizmi imaju približno istu ili za 10 odsto povoljniju cenu.

 

Prodajete auto? Ostavite besplatan oglas ovde

Ako se ima u vidu da je od ove godine Srbija ukinula carinu na uvoz polovnih automobila evropskog porekla i donale uštedu kupcu od 25.000 dinara čini se da će se sve veći broj turista vratiti u zemlju sa “novim” polovnjacima. Kako bi išao na sigurno, kupac polovnjaka u inostranstvu trebalo bi najpre da kontaktira prodavca i rezerviše automobil.


- Ako se kupac odluči da pazari automobil od fizičkog lica, mora da zna kako je u tom slučaju prepušten sam sebi jer iza prodavca ne stoji firma sa jasno definisanim standardima kada je prodaja vozila u pitanju.

 

Ponudu polovnih "Folksvagena" pogledajte ovde

To se prvenstveno odnosi na Nemačku gde vozači iz Srbije najčešće kupuju polovne automobile. Ukoliko pazare bez posrednika, morali bi da odu kod ovlašćenog notara koji pravi kupoprodajni ugovor - ističu na sajtu “Moj auto”.


Na ovom sajtu tvrde da treba izbegavati kupovinu vozila od privatnih prodavaca u inostranstvu. 

 

Probna vožnja - najsigurniji izbor

- Potrebno je obratiti pažnju na istrošenost i izlizanost upravljača, menjača i enterijera. Ako to nije dovoljno trebalo bi dovesti automobil u ovlašćeni servis za dijagnostiku kako bi se utvrdilo da li je neko nameštao kilometražu. Najsigurnija varijanta je, ipak, probna vožnja automobila pre kupovine - pričaju na sajtu Mojauto.rs i dodaju kako se podrazumeva da kupac uporedi broj šasije sa onim koji stoji u saobraćajnoj dozvoli.


- Neko može da vam proda problematično vozilo u iznajmljenom stanu i veća je verovatnoća da se tu desi neki problem. Takođe, treba izbegavati i vozila sa privlačno niskom cenom jer je to jasan signal da se radi o štelovanju kilometraže. Takvo podvaljivanje nije toliko rasprostranjeno kao kod nas, ali ipak postoji - objašnjavaju na ovom sajtu.

 

Saveti za prolećno održavanje auta (1): Kako pripremiti automobil za prvomajski put


Ako kupac hoće da ostvari pravo na bescarinski uvoz, treba da u državi gde kupuje vozilo, obezbedi evro 1 obrazac odnosno potvrdu da je vozilo proizvedeno na teritoriji EU.


- Dodatno, za sva vozila koja se uvoze iz EU, a koja su starija od 2002. godine mora da se traži potvrda o ispunjenosti evro 3 standarda od Sekretarijata za bezbednost saobraćaja. Za firme to košta oko 15.000 dinara, a za građane oko 6.500 dinara - pričaju na ovom sajtu.

 

Strani sajtovi na srpskom jeziku

Građani koji bi da pogledaju ponudu u inostranstvu iz Srbije, a imaju problema sa stranim jezicima, na portalu MojAuto.rs mogu da pogledaju, i to na srpskom jeziku, ponudu čuvenog nemačkog autoportala Mobile.de. Ukupna ponuda oglasa na MojAuto.rs dostigla je neverovatan broj od 1,2 miliona.

 

Povezane teme: Saveti, Automobili, Mojauto.rs, Mojauto, Fijat, Folksvagen

Poslednji komentari

Neko-iz-mase
Utorak, 30. 04. 2013. 23:06h
neregistrovan korisnik
Braaavoooo
uwawa
Ponedeljak, 29. 04. 2013. 03:47h
neregistrovan korisnik
I Japanci su izgubili rat.
Lexus
Subota, 27. 04. 2013. 22:27h
neregistrovan korisnik
Nemci su izgubili dva rata,isto ko i Auta ako hoces problem kupi Mb BMW ili golf Ali ako neces problema Toyota Honda Lexus.
Dejan
Subota, 27. 04. 2013. 20:41h
neregistrovan korisnik
Ides u Italiju po cipele u Francusku po kravatu a i Nemacku po auto !!! Snajka moze da bude od bilo gde ali auto mora da bude iz Nemacke !!! Izbunarite neki Mercerdes 123 E230 ili E250, malo ga sredite ,,ako ima potrebe,,i vozicete se sigurno jos 20 godina kao gospodin covek, znacete na cega ste potrosili novce !!!!
Dragan
Subota, 27. 04. 2013. 14:37h
neregistrovan korisnik
Turista ti ocigledno radis sa uvozom automobila pa si na zanimljiv nacino pokusao da nas pojedince koji hocemo da odemo po kola odbijes od ideje da odemo sami po automobil,, pa da bi ti mogao i dalje da mlatis pare,, e pa ne moze vise,, nismo ni mi ovce za sisanje,, ja sam isao do sada 3 x po kola za sebe,, devojku i strica,, u sva 3 slucaja automobil se pokazao a i dalje pokazuje perfektno a prosli smo mnogo jeftinije,,, to sa papirologijom,, ja ne znam gde si ti kupovao ali poslednje auto u Minhenu koje sam ja kupio,, sve je zavrseno za par sati i odma pravac Srbija,,,
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»