Saveti za prolećno održavanje auta (2): Spremite automobil za lepo vreme

Iako protekla zima nije bila toliko jaka većina vozača je jedva dočekala kraj “Baba Martinih” kiša. Ipak, pre nego što se u potpunosti prepuste vožnji po lepom vremenu vlasnici vozila trebalo bi još jednom da provere delove o čijem stanju su brinuli tokom cele zime. Zato je jedan od najvažnijih zadataka čišćenje patosa od soli.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Naravno, automobil se mora održavati tokom cele godine, ali postoji redosled radnji koje je svakako neophodno uraditi na vozilu nakon zimskog perioda. Ako je so pomogla da sneg u prethodna tri meseca što pre nestane sa saobraćajnica, sada je postala najveći neprijatelj vozila.
 

Prodajete auto? Ostavite besplatan oglas ovde

- Potrebno je, najpre, odvesti vozilo u perionicu i dobro ga oprati od soli. Posebno treba obratiti pažnju na donji deo karoserije, gde treba uraditi dubinsko pranje, pre svega oko točkova, pošto se tu so tokom zime najviše skuplja i izjeda automobil. Ukoliko je pre zime postavljena zaštita na patosu, neophodno je kod limara proveriti da li je došlo do korozije na njenom mestu - kažu na sajtu mojauto.rs i dodaju da je potrebno dodatno očistiti spone, balans kugle i sajle kako ni njih ne bi uhvatila korozija.

 

 


U zavisnosti od načina pranja i vrste vozila, cena usluga u perionicama u gradu varira. U najvećem broju perionica spoljno pranje putničkog automobila košta 300 dinara, a zakedno sa unutrašnjim čišćenjem staje 500 dinara. Kada je reč o teretnim vozilima, cena pranja se kreće između 400 i 600 dinara.
 

Tražite auto? Pogledajte pretragu na sajtu www.mojauto.rs

Iako je zima prošla, auto-mehaničari savetuju građane da još jednom premažu limene delove automobila zaštitnim antikorozivnim sredstvima. Kada je već reč o patosu automobila, vozači moraju proveriti položaj zadnjeg i prednjeg trapa jer, kako kažu mehaničari, točkovi, ukoliko su u nepravilnom položaju, mogu nagrizati gume.

 

Kako kupiti dobar polovnjak: Izaberite najizdržljiviji automobil


- Kočiona tečnost se menja na svake dve godine pošto na njen kvalitet utiče vlaga. S druge strane, trajnost pločica u današnje vreme znatno je smanjena zbog ekološke prirode materijala od kojeg se prave - kažu na sajtu mojauto.rs.

 

 

Letnje gume obavezne

Prelazak s proleća na leto je doba kada treba skinuti zimske gume i staviti letnje. Ko leti vozi na zimskim gumama, kocka se sa sigurnošću. Evo primera. Testiran „audi“ sa zimskim gumama zaustavlja se tek nakon 46 metara. Na letnjim gumama treba mu čak osam metara manje.


Takođe, već sada dok temperature nisu postale prave tropske trebalo bi proveriti klima uređaj, isprobati da li dovoljno hladi i da li ventilator duva na svim brzinama.


- Za pravilno funkcionisanje klima uređaja u vozilu, najvažnija je redovna zamena filtera klime. Redovna zamena filtera bitna je i zbog toga što se u sistemu klima uređaja skupljaju bakterije. Ako je klima uključena, ali slabo hladi, najverovatnije je u pitanju nedovoljna količina gasa u sistemu. Tada bi trebalo otići u neki od specijalizovanih auto klima servisa kako bi dopunili gas u klima uređaju - objašnjavaju na sajtu mojauto.rs.

 

Kako kupiti dobar polovnjak: Sprečite prevare u servisu

Povezane teme: Saveti, Automobili, Mojauto.rs, Mojauto, Pranje automobila, Pranje

Poslednji komentari

borat
Subota, 27. 04. 2013. 20:44h
neregistrovan korisnik
to audi mora da se napomene
Beast-from-the-East
Subota, 27. 04. 2013. 08:28h
neregistrovan korisnik
Dobri saveti, hvala na tome ;)
Lexus
Subota, 27. 04. 2013. 08:05h
neregistrovan korisnik
Normalno ne plocice Ali sistemot dobies sedlo ko i sve mehanizme a oprati auto mozes Sam nije nikakva filozofia a To nema nikakva veza Dali e pocinkovan ili plastican Moras operati barem dva puta godisnje ako ne bude kisa.
--
Subota, 27. 04. 2013. 05:57h
neregistrovan korisnik
Jos ako je 80ka od 30ak godina... pa ti stvarno imas pravi Audi za pohvalu!
sladu
Petak, 26. 04. 2013. 20:09h
neregistrovan korisnik
Legandarno razmisljanje!
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»