Zašto su zimske gume neophodne?

Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume, bez obzira sto je zakonom propisano obavezno korišćenje zimskih guma u period od 1. novembra- 1. aprila samo tokom snežnih padavina ili kada na putu ima leda ili poledice.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Guma "Debica"

Velika zabluda je da su ovakve gume potrebne samo na snegu i ledu. "Michelin", na primer, umesto termina zimske gume koristi gume za hladno vreme, jer ispod 7 stepeni letnje gume počinju da gube svoje prvobitne performanse.

 

U prilog tome, govori činjenica da je zimi 6 puta veći broj saobraćajnih nesreća nego leti.

 


Zimske gume su konstruisane tako da odvode vodu ispod gume i tako smanjuju rizik od akvaplaninga. Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge topi vrhove ledenih kristala i pravi tanak sloj vode koji je klizav.

 

Sitne pore koje se nalaze u gazećoj površini zimskih guma odvode vodu čime obezbeđuju stabilnost vozila na mokrom putu. Imaju znatno bolje prijanjaje i kraći zaustavni put prilikom kočenja zahvaljujući dubljoj šari.

 

Na ledu, sa letnjim gumama, pri brzini od 30km/h, zaustavni put kočenja je 68m, a sa zimskim gumama 57m – sasvim dovoljno da se izbegne sudar!

 

Potrebne i na suvoj podlozi

 

 

Šta je akvaplaning

Akvaplaning (hidroplaning) je pojava koja se događa kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu na putu ispod gume. Tanak sloj vode koji ostaje između gume i podloge uzrokuje klizanje vozila. Pri kritičnoj brzini, obično između 55-90 km/h, vozilo gubi kontakt s podlogom i dolazi u opasnost da izleti sa puta.

 

Zimske gume su napravljene od specijalne smese sa dodatkom silike, koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i pruža tihu i udobnu vožnju. Za razliku od letnjih, zimske gume ne postaju tvrđe na niskim temperaturama. Još jednom ćemo pomenuti da se zimske gume ne ugrađuju samo zbog snega i leda već i na suvoj podlozi, tačnije čim temperatura padne ispod 7 stepeni.


Računica kaže da je i isplativije koristiti letnje gume leti, a zimske gume zimi i uštedećete, jer četiri letnje leti, plus četiri zimske zimi koštaju isto kao četiri letnje koje vozite preko cele godine! Takođe se preporučuje stavljanje zimskih guma na sva četiri točka jer u suprotnom može doći do zanošenja i proklizavanja vozila u krivinama.


Vozićete se brže, udobnije i bezbednije, a nećete platiti ništa više. Sa druge strane ništa ne košta više od vaše sopstvene bezbednosti!

Povezane teme: Zimske gume, Automobili, Mojauto.rs, Zima, Gume

Poslednji komentari

Sinbad
Četvrtak, 24. 01. 2013. 14:36h
neregistrovan korisnik
Ako vozis 10 Km/h, onda bolje da ides peske. Dabogda te panduri otkinulii od kazne.
Sinbad
Četvrtak, 24. 01. 2013. 14:34h
neregistrovan korisnik
Kad budes stavio zimske gume, neces vise pisati ovakve gluposti. Policija ne priznaje all season gume (s pravom), vec samo one M+S na kojima pise "snow" ili imaju simbol pahuljice. Platices kaznu, zato sto nemas zimske gume.
Sinbad
Četvrtak, 24. 01. 2013. 14:24h
neregistrovan korisnik
Ti ocigledno nemas mnogo vozackog iskustva. Pogotovo zimi.
Sinbad
Četvrtak, 24. 01. 2013. 14:22h
neregistrovan korisnik
Tako je! U Nemackoj ako napravis udes, nisi kriv, ali preko zima imas letnje gume, osiguranje ti ne placa stetu. A ti onda nemoj stavljati zimske gume.
Sasa
Sreda, 23. 01. 2013. 09:54h
neregistrovan korisnik
Nisam bio neki zanesenjak u zimske gume. I ja sam tako isto 30 god. vozio sa obivnim gumama i nije bilo problema. I onda sam stavio zimske i osetio ogromnu razliku. Auto se po snegu vozi skoro bez problema, mnogo lakse i bezbednije. Zato preporucujem. Probajte i videcete koliko je to dobro.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»