Spremite se za vrelo leto

Ugradnja klime od 1.500 do 2.500 evra

Iako je mnogi smatraju standardnom, pa čak i neophodnom opremom za sve vrste vozila veliki broj vozača nije baš najbolje upoznat kako pravilno da koristi i održava klima uređaje u automobilu. Ugradnja ovakve, u tropskim uslovima vrlo korisne stvarčice predstavlja veliki luksuz od 1.500 do 2.500 evra, a cena njenog redovnog servisa košta oko 4.000 dinara.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

Vlasnici klimatizovanih vozila moraju se brinuti o rashladnom uređaju čak više i češće nego o većini drugih delova.


- Servis auto klime potrebno je uraditi na svake dve godine za vozila stara do pet godina odnosno svake godine za starija vozila. Pod redovnim servisom podrazumeva se zamena plina takozvanog freona, kao i ulja u kompresoru, a to se uglavnom vrši mašinski - kažu u auto servisu “Plus” i dodaju da smanjena količina rashladnog plina dovodi do veće potrošnje goriva.


Ipak, hladan vazduh ne mora nužno biti i potpuno čist pa je zbog toga gotovo podjednako često potrebno uraditi i dezinfekciju uređaja čija je cena u većini slučajeva približno ista servisu.


- Posebnim aparatom otklanjaju se prašina, masnoća, neprijatni mirisi, bakterije i mikrobe iz klima uređaja.


Stručnjaci Evropskog udruženja za tehničku kontrolu (GTU), s druge strane, smatraju da se izloženost štetnim materijama smanjuje ukoliko se klima uređaj u automobilu podesi da u njegovoj unutrašnjosti cirkuliše već postojeći umesto vazduha izvan četvorotočkaša.


- Kada je klima-uređaj tako podešen, u kolima treba izbegavati pušenje, jer dim može da se nataloži u isparivaču, trajno uzrokujući neprijatan miris u vozilu - kažu stručnjaci ovog udruženja.


Bez obzira na to, vlasnicima vozila ne preporučuje se da se sami previše upuštaju u podešavanje i održavanje klima-uređaja.


- Dopunjavanje klima je veoma rizično kod nestručnih majstora jer oni to često vrše neodgovarajućim uljima, a čak i freonima koji nisu predviđeni za auto-klime. - kažu u servisu “Plus” i navode da najsitniji kvar kao zamena gumice ili spojnice košta oko 1.000 dinara.

 

 

Čistač auto klime
 

Na tržištu se poslednjih godina pojavio takozvani “čistač auto klime”. Kada se uključi klima tada se u vozilu aktivira bočica sa dezinfekcionim sredstvom. Ostavi se vazduh da cirkuliše desetak minuta, nakon čega se vozilo luftira, a neprijatni mirisi trebali bi da nestanu. Cena ovog proizvoda iznosi 1.200 dinara.

 

Klimu treba koristiti i zimi
 

Kako bi se rashladni uređaj pravilno održavao, klima se mora uključivati barem jednom nedeljno na desetak minuta i to tokom cele godine, pa čak i zimi.

- Ona smanjuje vlagu u automobilu, a u zimskim uslovima vožnje može da odmagli unutrašnja stakla. Takođe, treba znati da nije preporučljivo tokom leta uključivati klimu kada motor nije zagrejan ili kada automobil stoji ili mili u koloni - kažu u servisu “Plus”.

Povezane teme: Klima uređaji, Ugradnja, Saveti, Održavanje

Poslednji komentari

Njegosserviser
Četvrtak, 18. 08. 2011. 03:47h
neregistrovan korisnik
Sa manjkom rashladne tecnosti u auto klimi nece skociti potrosnja gorova. Sto je manja kolicina gasa u sistemu klima radi slabije i manje trosi goriva. Redovan servis je potreban ali tu lezi problem. 95% auto servisa je u poslednjih nekoliko godina pocelo da servisira auto-klime, pritom ne postuju osnovna pravila i procedure, tako da je bolje da nedirate nista dok klima radi na kolima (sto se manje cacka duze ce da traje). Izbegavajte masinsko servisiranje klime, pola tih masina nije videlo svoj redovan servis. Masovno se u uredjaje sipa UV boja da bi se videlo gde klima curi, od te boje crkavaju kompresori klima. DOKAZ:Ni jedan proizvodjac kompresora ne daje garanciju za isti ako naidje na boju. RESENJE: TRAZITE GARANCIJU ZA IZVEDENE RADOVE na vasem vozilu.
Sinisa
Četvrtak, 30. 06. 2011. 19:29h
neregistrovan korisnik
ugradio sam klimu u servisu preko puta beogradskog sajma, i od pocetka ne radi kako valja, automobil se gasi na svakom semaforu, da sam znao, ne bih bacio 1100 evra. Kad odem u servis da reklamiram, oni samo slegnu ramenima.
Klimatizovan
Četvrtak, 02. 06. 2011. 15:38h
neregistrovan korisnik
Da ili ne klimi.Gužva u saobraćaju ljetna vrelina +40 ,hronični bolesnik normalno da,ali ako se koristi umjereno tj. 10-tak stepeni u odnosu na spoljnu temperaturu.Sve se plaća pa i klima.
vlada
Četvrtak, 26. 05. 2011. 07:33h
neregistrovan korisnik
Mislim da je klima u kolima potrebna ali je treba koristiti razumno. Sto se tice servisa klime ukoliko zelimo da pravilno radi i potraje onda je to neophodno. Osim toga kada prodajete polovan automobil ukoliko nema klimu sanse za prodaju su mnogo manje ili je cena dosta niza.
Nenad
Ponedeljak, 23. 05. 2011. 09:32h
neregistrovan korisnik
Naravučenije:Nemojte imati klimu jer će kožu da vam oderu servisiranjem.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»