Novi zakon štiti kupce

Godina garancije i za polovni auto

Prilikom kupovine polovnog automobila kupac mora da dobije garanciju na najmanje godinu dana. Najkraće rečeno, ukoliko neko kupi polovan automobil, auto se pokvari u periodu kraćem od godinu dana od kupovine, kvar mora da otkloni onaj ko je taj auto prodao.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Ova zakonska mera bi mogla da izbaci na videlo auto-dilere koji prodaju loša vozila

 

 

Ovo je najjednostavnije tumačenje novog Zakona o zaštiti potrošača koji ne precizira konkretne odredbe u vezi sa kupoprodajom automobila, ali uređuje odnose prodavca i kupca polovne robe. Prodavac robe, pa i polovnog automobila, dužan je da izda garanciju na prodat proizvod u trajanju od najmanje godinu dana.

 

- Ovo je jedna od najvećih i malo očekivanih promena u zakonskom uređivanju prodaje polovne robe. Prodavci su dužni da izdaju garanciju, a najkraći rok je godinu dana - kaže za “Blic” Petar Bogosavljević, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Beograda.

 

Rok za garanciju može biti i duži, što zavisi od dogovora kupca i prodavca automobila. Ova zakonska mera bi, ocenjuju stručnjaci, mogla da izbaci na videlo auto-dilere koji prodaju loša vozila jer prodavac koji je siguran u kvalitet automobila na njegovom placu može da izda i veću garanciju. Na taj način će na tržištu biti konkurentniji.

 

Potrošač, u ovom slučaju kupac automobila, treba da traži garanciju koja bi bila data u pismenoj formi. On ima garanciju i bez posebne pismene potvrde, uz račun za kupljeni automobil, ali u Udruženju za zaštitu potrošača savetuju da se za svaki slučaj traži i pismeni dokaz. Kada već dođe u situaciju da mu se auto pokvario nekoliko dana ili meseci nakon kupovine, kupcu sledi reklamacija.

 

- Mesto kupovine je mesto za reklamiranje robe. Trgovac može da dogovori sa kupcem da u slučaju kvara ide u neki ovlašćeni servis i tome slično, ali to je već stvar dogovora - kaže Bogosavljević.

 

Kupac prvo podnosi pismenu reklamaciju onome ko mu je auto prodao. U toj reklamaciji treba navesti kada je auto kupljen, kolika je bila cena, do kakvog kvara je došlo... Kada to uradi, kupac treba da sačeka odgovor prodavca, a zakonski rok za odgovor je 15 dana. Ukoliko ne dobije odgovor, onaj ko je kupio polovan automobil ulaže prigovor Tržišnoj inspekciji i na taj način traži ostvarivanje zakonskih prava uz pomoć državnog organa.


Dileri polovnih automobila nisu baš oduševljeni novim zakonskim merama, ali već pronalaze načine da se ograde prilikom prodaje automobila.

 

- Ni nama prodavci u inostranstvu ne izdaju bilo kakve garancije. Svaki auto koji se uvozi prešao je više od 100.000 kilometara, obično mu je istekla i fabrička garancija. Nudimo garanciju kupcima, ali samo uz obavezu da kod nas odrade ceo servis koji obično košta oko 300 evra - kaže Milorad Gluvačević, iz auto-kuće “GT Trade”.

Povezane teme: Automobili, Polovni automobili, Zakon, Kupci, Zaštita

Poslednji komentari

Dexterijus
Sreda, 23. 02. 2011. 11:07h
neregistrovan korisnik
Kao moguci kupac u skorije vreme jednog polovnjaka, garanciju koju daje prodavac bila bi mi dovoljna za sam motor i pumpu za benzin. Dok bi trebalo svaki uvoznik/prodavac da uradi veliki servis kada uvozi auto,pa i neka podigne cenu za 300e,ali cemo svi kolko tolko biti sigurni. Sta kome znaci dali auto kosta 5400e ili 5700e.
povremen
povremen
Nedelja, 20. 02. 2011. 12:46h
kako bi razumeli? firma koja fakturise i vrsi prodaju vozila daje garanciju?sta bi trebalo da bude u garanciji?da li garancija pokriva i delove prednjeg trapa i vesanja,spone amortizera i sl na srpskim drumovima ili?da li pokriva i kvarove izazvane losim gorivima i mazivima?
Nesalomivi
Nedelja, 20. 02. 2011. 09:30h
neregistrovan korisnik
A da li ovo važi i kada kupujete polovan automobil od fizičkog lica? Koliko ja znam najveće mućke upravo prave preprodavci na autopijacama koji nisu nigde registrovani.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»