MUZEJ AUTOMOBILA na novoj adresi!

Više od 50 četvorotočkaša biće premešteno u prostor kod Brankovog mosta. Muzej automobila, u okviru kojeg se nalazi zbirka od oko 50 četvorotočkaša, sledeće godine bi trebalo da bude preseljen na novu adresu, iz Majke Jevrosime u bivšu garažu saveznih organa u blizini Brankovog mosta.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Preseljenje je i dalje u procesu. To je jedna lepa ideja, ali još ima dosta toga što mora da se obavi u vezi sa papirologijom pre konačnog preseljenja. Nadamo se da će i to biti ubrzo realizovano i da će muzej već od sledeće godine biti u novom objektu - kaže za "Blic" Bratislav Petković, vlasnik Muzeja automobila.

 

Petković dodaje da im ovo preseljenje veoma znači jer će novi prostor biti dosta veći od sadašnjeg i da će to imati više benefita i za same posetioce.

- Pošto se trenutno nalazimo u centru grada, na lepoj lokaciji, ali je nezgodno za posetioce zbog mesta za parkiranje. Uvek je u centru teže naći parking, pa tako i u blizini našeg muzeja. Nadamo se da to više neće biti slučaj na novoj lokaciji. Takođe, prostor je tamo dosta veći pa će svi automobili iz zbirke biti bolje izloženi, a u planu je i da celokupan prostor bude podeljen na Muzej automobila i na Muzej MUP-a - objašnjava Petković.

 

Muzeja je sada u zgradi koja je pod nazivom Moderna garaža koja je proglašena za kulturno dobro. Ovime je zadovoljeno jedno od osnovnih načela zaštite kulturnih spomenika, a to je da se spomenik može upotrebiti samo za svrhe bliske prvobitnoj nameni. Moderna garaža je izgrađena 1929. godine kao prva javna garaža u centru grada, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog.

Osnivači Muzeja su Skupština grada Beograda i Bratislav Petković, kolekcionar iz Beograda, vlasnik zbirke istorijski značajnih automobila i arhivske građe o razvoju automobilizma kod nas. Petković poseduje zbirku od oko 100 automobila, od čega je polovina u Muzeju.

 

U muzeju i automobil star 122 godine

U zbirci se nalaze stari i retki automobili, a najstariji automobil je "maro gardon" iz 1897. godine.

Muzej poseduje i zavidnu kolekciju naučne i stručne literature o automobilizmu, vozačke dozvole, prve saobraćajne propise i zakone, registarske tablice, alate, snimke i fotografije. Od zanimljivijih eksponata izdvjaju se vitrina sa ličnim stvarima Sretena Kostića, prvog šofera u Srbiji, stare benzinske pumpe, među kojima je najinteresantnija "Kod slepog šofera" Bože Tvrdišića.


Opširnije pročitajte na Blic.rs

 

Opširnije pročitajte na Blic.rs

Povezane teme: muzej automobila, automobili, muzej
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»