Najprestižniji salon automobila na svetu počinje 8. marta

Više od 140 premijera u Ženevi

U Ženevi je sve spremno za 82. salon automobila na kojem nas, prema najavama organizatora, očekuje 140 evropskih i svetskih premijera. Salon je za posetioce otvoren od 8. do 18. marta, a 5. marta biće proglašen “Automobil 2012. godine”.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

U konkurenciji je sedam modela “fijat panda”, “sitroen DS5”, “tojota jaris”, “ford fokus”, “rejndž rover evok”, “opel ampera/ševrolet volt” i “folksvagen ap”, a samo će jedan imati priliku da nasledi “nisan lif”, najboljeg u 2011.

 

Našu pažnju svakako će najviše privući “fijat 500 L” koji će se proizvoditi u Kragujevcu, a koji ćemo prvi put uživo imati priliku da vidimo u utorak u 11 sati. Premijeri će prisustvovati i Boris Tadić što je jasan pokazatelj da se i kod nas i u Evropi puno očekuje od ovog automobila.

 

Kompaktni monovolumen iz Kragujevca prodavaće se od septembra, prvo u verziji sa pet sedišta, a od 2013. i sa sedam. Takođe, plan je da bude ponuđen kupcima u SAD kojima je novi srpski autombil poslužio kao asocijacija za neslavnu pustolovinu “juga”. Pokretaću ga po dva benzinska i dizel motora. Hit bi trebalo da bude 0,9-litarski dvocilindrični turbo “twinair” sa 85 konjskih snaga, dok će u ponudi biti i atmosferski 1,4-litarski “dualogic” benzinac.

 

 

Volvo V40
Ako tražite najbezbedniji automobil na svetu, onda je za vas novi model švedskog proizvođača koji je prvi sa jedinstvenim vazdušnim jastukom za pešake. “Jastuk” je smešten u prostoru između prednjeg branika i motora i, prema rečima stručnjaka “Volvoa”, u slučaju sudara maksimalno smanjuje stepen povreda. Automobila je dugačak 4,5 metra i pokretaće ga savremeni benzinski i dizel motori, snage od 114 KS do 241 KS: Prvi primerci se očekuju u septembru, a Šveđani su posebno ponosni na bazni dizel agregat koji troši 3,6 litra na 100 kilometara.

 

 

BMW M 135i koncept
Novu “seriju 1” u trovratnoj verziji upoznaćemo kroz koncept BMW M135i koji će, kada bude ušao u serijsku proizvodnju, biti jedan od najsnažnijih premijum kompakta. Naime, pod haubom se nalazi šestocilindrični tvin pauer turbo benzinski motor sa 320 konjskih snaga, dok se pogon očekivano prenosi na zadnje točkove. Koncept izložen u Ženevi mogao je da se pohvali i “aero bodi” kitom (novi izgled prednjeg branika, veći usisnici za vazduh...), M aluminijumskim točkovima od 18 inča i M kočionim sistemom sa plavim kočionim kleštima, modifikovanim ogibljenjem i izduvnim sistemom, sportskim enterijerom...

 

 

Golf GTI kabriolet
Koncept smo upoznali još prošle godine na okupljanu “Folksvagenovih” fanova u Austriji, dok će sada pred nama biti serijska verzija sa dvolitarskim turbo-benzincem sa 210 konja. Prvi “golf GTI kabriolet” predstavljen je još 1979. godine, a prema fabričkim podacima ova poslednja reinkarnacija do stotke ubrzava za 7,3 sekunde, uz maksimalnih 237 kilometara na sat. Motor je uparen sa šestostepenim ručnim menjačem, dok postoji opcija da se doplati za DSG sa duplim kvačilom i takođe šest stepeni prenosa. Početna cena kabrioletskog “golfa GTI” je 31.000 evra.

 

Od velikih imena, očekujemo i nove generacije “audija A3” i “mercedesa A-klase”, dok ćemo na štandovima proizvođača superautomobila uzdisati za “ferarijem F12 berlinetom”, naslednikom modela “599” i “lamborgini aventadorom spajderom”.
Svetlost dana ugledaće takođe novi “ford B-maks”, “opel moka”, restilizovani “reno megan”, zatim “porše bokster”, ali i osveženi model BMW-a X6.
 

 

Hjundai i30 CW
Krajem marta u Srbiji počinje prodaja hečbek verzije “hjundaija i30” dok se karavansko izdanje, koje ćemo videti u Ženevi, ne očekuje pre jeseni. Međutim, to nije razlog da ne razmišljate o kupovini modela koji će ponuditi najveći prtljažnik u klasi kompaktnih karavana - 528 litra osnovne zapremine, koja se obaranjem naslona sedišta može povećati na 1.642 litra. “Hjundai i30 CW” je dugačak 4,485 metra, odnosno punih 15 centimetra je duži od verzije sa petoro vrata. Ponuda motora biće ista kao i kod hečbeka, što podrazumeva tri benzinca (od 100 KS do 135 KS) i tri dizelaša (od 90 KS do 128 KS).
 

 

U moru noviteta za vas smo izabrali pet koje smo gore delom opisali i koji će svakako obeležiti prestižni Salon u Ženevi koji počinje 8. marta.

Povezane teme: Ženeva, Salon, Fijat, BMW, Hjundai, Volvo, Golf, Fiat, Hyundai, Volvo V40, Hyundai i30
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»