IONIQ 6 dobio pet zvezdica za bezbednost od Euro NCAP

Dugo očekivani Hyundai IONIQ 6 elektrifikovani strimlajner osvojio maksimalnih pet zvezdica na testu bezbednosti Euro NCAP

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

•Najnoviji model u potpuno električnoj Hyundai liniji IONIQ brenda istakao se u kategorijama 'Odrasli putnik', 'Dete putnik' i 'Asistenti za bezbednost'
•IONIQ 6 je opremljen najnovijom generacijom Hyundai SmartSense naprednog sistema za pomoć vozaču, koji obezbeđuje bezbednost za vozače, putnike i sve učesnike u saobraćaju

 

Ofenbah, 16. novembar 2022. – Hyundai IONIQ 6 elektrifikovani strimlajner dobio je najvišu ocenu od strane nezavisne organizacije za procenu vozila European New Car Assessment Programme (Euro NCAP – Evropski program za procenu novih automobila). Najnoviji model u Hyundai liniji IONIQ brenda pridružio se IONIQ 5 u tome što pruža najviše bezbednosne standarde, ali i u osvajanju maksimalnih pet zvezdica dobijenih od EURO NCAP.
Vozila koja su podvrgnuta Euro NCAP testu bezbednosti ocenjuju se u četiri kategorije: 'Odrasli putnik', 'Dete putnik', 'Ranjivi učesnici u saobraćaju' i 'Asistenti za bezbednost'. Hyundai IONIQ 6 se sa pet zvezdica istakao u kategorijama 'Odrasli putnik', 'Dete putnik' i 'Asistenti za bezbednost'.

„Činjenica da je IONIQ 6 sledio IONIQ 5 u osvajanju maksimalnih pet zvezdica za bezbednost dobijenih od Euro NCAP dokaz je da je Hyundai ne samo lider na polju buduće mobilnosti, već i da su naši modeli među najbezbednijima u Evropi”, kaže Andreas-Christoph Hofmann, potpredsednik za marketing i proizvode u Hyundai Motor Europe. „Hyundai je posvećen garantovanju našim kupcima i svim učesnicima u saobraćaju visokog nivoa bezbednosti, te rešenja za mobilnost zasnovanih na tehnologiji, a najnovija ocena Euro NCAP od pet zvezdica naglašava naš uspeh u postizanju tog cilja.”

Napredni sistemi za pomoć vozaču pružaju visok nivo bezbednosti korisnicima IONIQ 6

Pored sedam vazdušnih jastuka kao standarda, IONIQ 6 je opremljen najnovijom generacijom Hyundai SmartSense naprednih sistema za pomoć vozaču, koji obezbeđuju bezbednost i udobnost na putu. Ovo uključuje Asistenta za vožnju na auto-putu 2 (HDA 2 – Highway Driving Assist 2), koji pomaže da se tokom vožnje auto-putem održe odabrana brzina i rastojanje od vozila ispred, kao i da se vozilo tokom vožnje centrira u traci, čak i u krivinama.
Pametni tempomat zasnovan na navigaciji (NSCC – Navigation-based Smart Cruise Control) pomaže da se održi rastojanje od vozila ispred i vozi brzinom koju je odredio vozač, pritom odražavajući stil vožnje naučen od vozača. Takođe koristi i informacije o putu navigacionog sistema za optimizaciju automatizovane vožnje, te prilagođava brzinu za bezbednu vožnju kroz krivine. Asistent za izbegavanje prednjeg sudara (FCA – Forward Collision-Avoidance Assist) pomaže tokom vožnje pri izbegavanju sudara sa objektima ispred vozila tako što daje upozorenje, a pomaže i pri naglom kočenju.

Hyundai IONIQ 6 elektrifikovani strimlajner ima i poboljšane funkcije skretanja u raskrsnici, prolaska kroz raskrsnicu, promene kolovozne trake i promene kolovozne trake pri susretu sa drugim vozilom, zajedno sa Asistentom za pomoć pri upravljanju u kritičnim situacijama (Evasive Steering Assist). Ostale funkcije poluautonomne vožnje uključuju Inteligentnog asistenta za ograničenje brzine (ISLA – Intelligent Speed Limit Assist), koji prilagođava brzinu vozila u skladu sa ograničenjem brzine, te Asistenta za vožnju sa dugim svetlima (HBA – High Beam Assist), koji noću može pomoći u uključivanju i isključivanju dugih svetala kada nam druga vozila dolaze u susret.

IONIQ 6 ima nekoliko funkcija vezanih za pažnju vozača, kao što je Upozorenje na pažnju vozača (DAW – Driver Attention Warning), koje analizira pažnju vozača tokom vožnje, daje upozorenje kada se otkriju znaci nepažnje i preporučuje odmor ako je potreban. Prilikom stajanja u koloni, vozač se upozorava da je vozilo ispred krenulo.

Određene funkcije rade zajedno kako bi se izbegli sudari u različitim situacijama vožnje. Asistent za izbegavanje sudara u mrtvim uglovima (BCA – Blind-Spot Collision-avoidance Assist) pomaže u izbegavanju sudara sa zadnje strane vozila pri promeni kolovozne trake. Druga funkcija, Monitor za posmatranje mrtvog ugla (BVM – Blind-Spot View Monitor), prikazuje video snimak mrtvog ugla radi bezbedne promene kolovozne trake. Slično tome, Asistent za izbegavanje sudara kada se sa drugim vozilima susrećemo zadnjim delom (RCCA – Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist) pomaže tokom kretanja unazad pri izbegavanju sudara sa vozilima koja nam dolaze sa leve ili desne strane.

Najnoviji član IONIQ linije brenda takođe obezbeđuje bezbednost putnika na zadnjim sedištima pomoću Upozorenja o bezbednom izlasku (SEW – Safe Exit Warning), koje dok se izlazi iz vozila daje upozorenje ako se neko vozilo približava otpozadi. Različite funkcije za parkiranje čine parkiranje u različitim okolnostima lakšim i bezbednijim nego ikada ranije, uključujući Asistenta za izbegavanje sudara unapred/bočno/nazad tokom parkiranja (PCA – Forward/Side/Reverse Parking Collision-Avoidance Assist), koji pomaže pri izbegavanju sudara sa pešacima i objektima oko vozila dok se vozilo parkira ili isparkira.

 

Štednja energije uz domet od 614 kilometara

Korisnici IONIQ 6 imaće korist od posvećenosti Hyundai Motor Group razvoju napredne tehnologije baterija koja omogućava performanse koje obezbeđuju dug domet i vožnju bez stresa. Sa potrošnjom energije prema WLTP od 13,9 kWh/100 kilometara, IONIQ 6 će biti jedno od energetski najefikasnijih električnih vozila (EV) na tržištu, pritom će davati jedan od najdužih dostupnih potpuno električnih dometa po punjenju, čak 614 kilometara (WLTP kombinovani ciklus).
Njegove impresivne performanse u pogledu dometa velikim delom su omogućene zahvaljujući Hyundai Motor Group namenskoj arhitekturi Električno-globalne modularne platforme (E-GMP) i ultraniskom otporu vetra ovog elektrifikovanog strimlajnera. E-GMP pruža optimalne električne performanse i obezbeđuje ultrabrzo punjenje od 800 V, omogućavajući do 351 kilometar dometa za samo 15 minuta punjenja, ili punjenje od 10 do 80 procenata za 18 minuta, a takođe podržava i punjenje od 400 V bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima.

Kao i IONIQ 5, IONIQ 6 pruža inovativnu funkciju Vozilo-za-punjenje (V2L – Vehicle-to-Load) koja omogućava kupcima da pune sve električne uređaje – idealno za napajanje neophodno tokom nestanka struje, kampovanja ili projekte na otvorenom. V2L je omogućen korišćenjem dostupnog adaptera za dodatnu opremu i uključuje se u spoljni port za punjenje. Pored te spoljne utičnice, ispod sedišta u zadnjem redu nalazi se i druga utičnica za punjenje laptopova, pametnih telefona i drugih uređaja.

IONIQ 6 će takođe biti prvi Hyundai model koji za različite kontrolere nudi funkciju bežičnog ažuriranja softvera (Over-the-Air – OTA). Ova tehnologija omogućava vozačima da nadograde kontrolere vozila za električne uređaje, autonomnu vožnju, bateriju i drugo, kako bi se omogućilo sigurnije i praktičnije iskustvo vožnje. Vozači takođe mogu pomoću OTA funkcije ažurirati mape i medijski softver.

 

O Hyundai Motor Europe HQ

Hyundai Motor Europe HK formalno je osnovan 2000. godine sa sedištem u Offenbach-u, Nemačka. To je regionalno sedište odgovorno za preko 40 tržišta sa više od 3.000 prodajnih mesta, zauzimajući udeo od 3,6 procenata u 2020. godini (podaci ACEA). 75% vozila koja Hyundai prodaje u regionu su modeli dizajnirani, konstruisani, testirani i proizvedeni u Evropi kako bi zadovoljili potrebe evropskih kupaca, a opslužuje ih široka evropska infrastruktura kompanije. To uključuje dve fabrike u Češkoj i Turskoj koje prvenstveno isporučuju vozila na tržište Evrope:.

Od januara 2021. Hyundai ima jedan od najmlađih asortimana bilo kog automobilskog proizvođača, sa gotovo svim modelima mlađim od 1 godine. Više od 75% Hyundai modela u Evropi sada je dostupno u elektrifikovanoj verziji, a kompanija planira da elektrifikuje celokupnu evropsku liniju do 2025. Pored toga, Hyundai je pionir u mobilnosti sa nula emisijom gasova, uključujući i potpuno električni subkompaktni SUV KONA Electric, električno vozilo druge generacije NEXO sa gorivim ćelijama i nedavno lansirani električni IONIQ 5. U 2020. godini više od 13 procenata prodanih automobila Hyundai u Evropi, ili gotovo 60 000 jedinica, bili su vozila sa nultom emisijom gasova, što je Hyundai učinilo jednim od vodećih proizvođača u pogledu udela u voznom parku, kao i ukupne prodaje vozila sa nultom emisijom gasova u Evropi .

Povezane teme: Euro NCAP, IONIQ 6, Hyundai IONIQ 6
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»