Svetska premijera prvog Leksusovog vozila na električni pogon (EV)

Lexus predstavlja svoje prvo baterijsko električno vozilo (BEV), UX 300e, na Međunarodnoj izložbi automobila u Guangzhou koja traje do 1. decembra 2019

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Model UX 300e uvodi Toyotin luksuzni brend u novu eru


•Prvi EV iz Lexusa spaja rafinirane vozne karakteristike i nizak nivo buke i vibracija koji su deo DNK ove marke

•Legendarna Lexusova pouzdanost nasleđena je od tehnologije hibridne elektrifikacije

•Novitet se odlikuje vrhunskim dizajnom i visokom funkcionalnošću izvornog Lexusa UX


Lexus predstavlja svoje prvo baterijsko električno vozilo (BEV), UX 300e, na Međunarodnoj izložbi automobila u Guangzhou koja traje do 1. decembra 2019.

Od predstavljanja modela RX 400h 2005. godine, Lexus je predvodnik tehnologije elektrifikacije vozila, igrajući vodeću ulogu u ponudi proizvoda koji se odlikuju vrhunskim performansama, a istovremeno imaju smanjen negativan uticaj na okolinu. Na Salonu automobila u Tokiju 2019. Lexus je predstavio svoju globalnu strategiju elektrifikacije, nazvanu „Lexus Electrified“, koja ima za cilj da napravi temeljni skok u performansama, upravljivosti i kontroli vozila, uz još veći užitak za vozača.

 

Pre svega, tehnologija Lexus Electrified omogućava integrisanu kontrolu nad pogonskim sklopom, upravljanjem, oslanjanjem i kočnicama, čime se realizuje krajnji potencijal tehnologije upravljanja elektromotorima koja je začeta u hibridnim vozilima. Uz ovu tehnologiju možemo kontrolisati pogonsku snagu radi osiguravanja idealnog položaja vozila u svakoj situaciji u vožnji. Lexus želi da proizvodi vozila koja pružaju užitak uz maksimalnu sigurnost u vožnji.

Kao prvi proizvodni model pod zastavom Lexus Electrified, potpuno električni UX 300e razvijen je s ciljem odličnih putnih performansi. Lexusovi inženjeri su zadržali upečatljivi dizajn i praktične karakteristike crossovera UX netaknutim, a fokusiralii su se na stvaranje prednosti u pogledu performansi koje su jedinstvene za električna vozila. Elektromotor velike snage u UX-u 300e osigurava prirodan osećaj, uprkos snažnom karakteru ubrzanja, a baterije velikog kapaciteta, smeštene direktno ispod poda putničke kabine, osiguravaju nisko težište uz domet vožnje od 400 km. U kombinaciji s najnovijom tehnologijom povezivanja, UX 300e maksimalno koristi prednosti električnih vozila uz pružanje voznih performansi i praktičnosti u jednom paketu (filozofija „yet“).

Početak prodaje modela UX 300e predviđen je tokom 2020. godine u Kini i na evropskim tržištima, a u Japanu početkom 2021.

Glavne odlike modela UX 300e

Prvi EV iz Lexusa spaja rafinirane vozne karakteristike i nizak nivo buke i vibracija koji su deo DNK ove marke

Lexus je uvek bio fokusiran na pružanje zadivljujućih performansi, a to vredi i za razvoj BEV-a. Počevši s legendarnim Lexusovim prefinjenim voznim karakteristikama kod UX-a, Lexusovi inženjeri su uspeli da iskoriste novi električni pogonski sklop kako bi dodatno unapredili putne performanse vozila. Istovremeno, putnička kabina kod UX 300e je jedna od najtiših u klasi, kao što je za očekivati s obzirom na nasleđe u oblikovanju zvuka koje je deo Lexusovog DNK.

 

•Funkcija Drive Mode Select u modelu UX 300e daje vozačima mogućnost odabira mirnog ubrzavanja i usporavanja u skladu s okolnostima. Vozači mogu osetiti snažno ubrzanje i trenutni dotok obrtnog momenta električnog pogonskog sklopa nakon pritiska na papučicu i koristiti lopatice iza upravljača na sličan način prilikom kočenja motorom, kroz četiri nivoa usporavanja generatorskim kočenjem – istovremeno uživajući u prirodnom osećaju vožnje.

 

•UX 300e pruža odlične dinamičke performanse zahvaljujući niskom težištu koje je postignuto smeštanjem elektromotora i baterije ispod karoserije vozila, u kombinaciji s raspodelom težine prednji/zadnji deo i momentom inercije.

 

•Visok nivo performansi platforme GA-C naglašen je dodatnim ojačanjima i optimizovanjem prigušenja amortizera radi usklađivanja s dinamičkim promenama usled elektrifikacije.

 

•Iako su EV prirodno tihi, UX 300e ima dodatnu izolaciju iznad same baterije, a prigušuje i zvukove od spolja kao što su strujanje vazduha ili lupkanje šljunka koji bi inače bili primetni bez zvuka motora i menjača. Lexusov fokus na oblikovanje zvuka pruža vozaču užitak komforne vožnje u kabini.

 

•Inženjeri su posebnu pažnju posvetili zvuku u vožnji radi stvaranja prirodnog osećaja. Sistem aktivne kontrole zvuka (Active Sound Control - ASC) prenosi prirodne zvukove okoline radi poimanja uslova vožnje i pruža prirodni osećaj putnicima u kabini.

Legendarna Lexusova pouzdanost nasleđena je od hibridne tehnologije

U razvoju UX300e, Lexus koristi znanje prikupljeno kroz razvoj hibridnih sistema koji su predvodnici u automobilskoj industriji, te primjenjuje isti nivo kvaliteta i praktičnosti u svojem prvom serijskom EV koji je uvek primenjivao kod svih drugih modela. Lexusov inženjerski tim je ostvario izuzetnu pouzdanost baterije i usvojio najnovije tehnologije povezivanja radi dostizanja maksimalne iskoristivosti svih funkcionalnosti pametnih telefona u svakodnevnoj upotrebi.

 

•Efikasnost elektromotora, invertera, prenosa i baterije velikog kapaciteta podignuti su na najviši nivo, korišćenjem znanja prikupljenog kroz razvoj hibridnih vozila. Poboljšavanjem performansi celog sistema, domet vožnje modela UX 300e je umirujućih 400 km.

 

•Baterije se odlikuju sistemom upravljanja temperaturom koji deluje pri niskim i visokim temperaturama okoline. Pouzdanost je, osim toga, poboljšana korišćenjem višestrukih nadzornih sistema koji regulišu punjenje i sprečavaju opasnosti kao što je prejaka struja punjenja.

 

•UX 300e nudi sve najnovije u tehnologiji povezivanja automobila. Povezivanjem pametnog telefona putem posebne aplikacije, vozači mogu proveravati stanje napunjenosti baterije i domet. Sadržano je i upravljanje punjenjem, na primjer funkcija koja obaveštava vlasnika kada će vozilo biti u celosti puno ili određivanje termina punjenja u skladu s očekivanim terminom sledeće vožnje. Ova aplikacija omogućava vlasniku i daljinsko upravljanje različitim praktičnim funkcijama kao što su klima uređaja, grejanje sedišta i odleđivanje prozora.


UX300e Specifikacije elektromotora
SmeštajModelNajveća snagaNajveći obrtni moment
Napred4KM150 kW300 Nm


UX300e Specifikacije baterije
Tip Kapacitet Doseg Brzina punjenja
Standardno punjenje (AC) Brzo punjenje (DC) *2
Litijum-jon54.3 kWh400 km*1Najviše 6,6 kWNajviše 50 kW
*1. Program NEDC

Odlikuje se izuzetnim dizajnom i visokom funkcionalnošću izvornog UX-a

Izuzetan dizajn i visoka funkcionalnost je s kompaktnog crossovera Lexus UX prenesena na UX300e, stvarajući odličan sveukupni paket.

•Povrh hrabrog i sofisticiranog izgleda karoserije koji oslikava čvrstoću i okretnost u vožnji, Lexus je razvio posebne aerodinamične naplatke i zaštitne poklopce podvozja za UX300e.

•Smeštaj sistema shift-by-wire na centralnoj konzoli doprinosi jednostavnosti i funkcionalnosti oblikovanja unutrašnjosti.

•Lexus postavlja kao svoj prioritet razvoj najnaprednijih sigurnosnih tehnologija i njihovo brzo ustupanje vozačima. UX300e se odlikuje sistemom Lexus Safety System+ jer Lexus nastavlja da čini napore za sprečavanje nesreća i pogibija, kao i za smanjenje napora vozača i razvoj sistema pomoći vozaču radi stvaranja prirodnijeg i sigurnijeg iskustva vožnje.

Povezane teme: lexus, leksus, električno vozilo
Ovu vest nije moguće komentarisati.