DA LI STE ZNALI za ove zanimljive podatke o MOTORIMA?

Istorijat moto industrije u svetu je dug preko 130 godina. Prvi pravi motocikl na svetu je proizveden 1885. godine od strane Daimlera i zvao se Reitwagen (vozilo za jahanje).

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

Zvuči nestvarno da je snaga motora bila jedva preko 0,5 konjskih snaga, odnosno 0,4 KW. Brzina od 6 km/h odgovara laganom hodu, a upravo toliko je mogao da „razvije” Daimlerov Reitwagen.

 

Kako je vreme prolazilo i tehnologija napredovala, menjali su se dizajn, snaga i gabariti motora. U periodu od 30-ih do 50-ih godina prošlog veka Harley Davidson je razvio nekoliko kultnih modela koji su zapamćeni i dan danas kao revolucionarni.

Skuteri su počeli masovno da se proizvode u narednoj deceniji i bili najpopularnija kategorija motora u to vreme, da bi BMW nakon toga krenuo sa svojom „revolucijom” i 1971. proizveo prvi motor za duža putovanja, model R75/5.

Era motora velike snage i kubikaže je počela sa samim dolaskom 90-ih godina, kada je Honda proizvela model GL 1500/6 Gold Wing, koji je, pretpostavićete po nazivu, pokretao motor od 1500 kubnih centimetara. U sferi trkačkih motora sve se menja u otprilike isto vreme, kada počinje proizvodnja motora Husqvarna Motocross TC610, namenjen vožnji van asfalta.

Iako su navedeni motori modeli proizvođača iz Nemačke, SAD i Švedske (osim naravno Gold Wing-a), najviše motora, kako novih tako i polovnih se proizvede u Japanu (Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki) i Italiji (Aprilia, Cagiva, Gilera, Malaguti, Piaggio). Takođe, kineski Keeway i tajvanski Kymco sve više hvataju korak sa vodećim svetskim proizvođačima, posebno u kategoriji skutera.

 

Bez obzira na to kojoj ste kategoriji motora ili proizvođaču privrženi, na našem sajtu imate više nego širok i kvalitetan izbor od preko 900 polovnih i novih motora. Lepo vreme je došlo, pravo je vreme da izdvojite sredstva i krenete u potragu.

Povezane teme: motori, motocikli, motoindustrija
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»