Britanski automobili koji su osvojili naša srca!

Britanska automobilska industrija ima istorijat još u 19. veku i pored nemačke i francuske je jedina takva u čitavoj Evropi. Prvi automobil na „ostrvu“ je proizveden davne 1895. godine i sadržao je neke komponente iz Nemačke i Francuske.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Samo dve godine kasnije je proizveden prvi automobil u kojem su sve komponente bile iz Velike Britanije i on se smatra za prvi britanski automobil ikada proizveden.

 

Danas, preko 120 godina kasnije postoji toliko marki četvorotočkaša iz ove države da ih je teško i nabrojati. Za mnoge većina ljudi nije ni čula, ali se zato i značajan broj ističu kao vrlo popularne (Jaguar, Rover, Land Rover, Mini, sportske marke Lotus, McLaren, Aston Martin i luksuzne Bentley i Rolls-Royce).

Osim sklapanja svojih vozila, Velika Britanija je poznata i po tome što ima veliki broj pogona u kojima se sklapaju i marke vozila poreklom iz drugih država. Najveće od njih sklapaju vozila kao što su Volkswagen, Honda, Tata (čak tri pogona), Geely (2 pogona), Nissan, BMW, Toyota i Opel/Vauxhall.

Kada smo kod ove teme, moramo se osvrnuti i na proizvodnju novih modela britanskih vozila. Nakon kontinuiranog pada u periodu od 2004.-2009. godine kada je proizvodnja bila na istorijskom minimumu od 1.090.000 jedinica sledi kontinuirani rast do prošle godine, tako da se brojka približila rekordnoj od 2.098.000 iz 1970. i svi su izgledi da će i ove godine, po drugi put od 1972. biti proizvedeno preko 2 miliona vozila iz ove države.

Predlažemo vam da na našem sajtu pogledate bogatu ponudu iz ove ostrvske države, ukoliko ste jedan od zaljubljenika u njihove modele. A i ukoliko niste, možda nakon toga i postanete.

Povezane teme: Mini, Britanska vozila, range rover, jaguar, mini cooper
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»