DIVLJANJE cena tehničkog pregleda će morati da se zaustavi!

Počela je izrada novog zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, kojim će provizija polise za automobile od pet odsto biti korigovana bar na 10, što bi mogao da bude i uvod za pad cene tehničkih pregleda, saznaje "Blic".

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Drugim rečima, moglo bi da dođe do prevazilaženja sukoba koji je nastao zato što su osiguravajuće kuće ukinule stimulaciju za prodaju svojih polisa tehničkim servisima sa nezakonitih 20 na zakonitih pet odsto, zbog čega su i povećane cene tehničkih pregleda.

 

Njihov međusobni rat platili su vozači, kojima je iz džepa izbijeno duplo više para nego pre nekoliko meseci jer trenutno nikakvim propisima nije određena minimalna i maksimalna cena tehničkog pregleda. Tako su servisi nagli pad svojih prihoda po osnovu provizije od polisa nadoknadili povećanjem cena, koje su negde dostigle i duplo veće iznose. Izvor "Blica" iz Ministarstva finansija tvrdi da je zato formirana Radna grupa, koja ima obavezu da promeni zakonsku regulativu.

 

- Ovaj haos je nastao jer propisana provizija od pet odsto se nije primenjivala u praksi. Naime, NBS je pre četiri godine, nakon poplava, omogućila osiguravačima da podignu cenu obaveznog osiguranja automobila za 45 odsto, kako bi nadoknadili štetu. Od tog iznosa, tehničkim pregledima je pripadalo 20 posto, 15 odsto više nego što zakon dozvoljava.

 

To im je iznenada ukinuto, a obrazloženje osiguravajućih kuća servisima je bilo da je to naložila NBS. Zato je na terenu došlo do pravog malog rata servisa i osiguravajućih kuća, pa se čak i obustavila prodaja polisa. Zvaničnog saopštenja o tome nema od NBS, ali osiguravajuće kuće ga nezvanično plasiraju na terenu što dovodi do konfuzije - objašnjava naš sagovornik.

 

On dodaje da je zbog svega ovoga guvernerka Jorgovanka Tabaković insistirala da se intenzivira rad radne grupe za izradu novog zakona.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: tehnički pregled, cena tehničkog pregleda, registracija vozila