Ko vam zapravo uzima najviše para pri registraciji vozila?

U poslednjih mesec dana, stupanjem na snagu novog zakona o tehničkom pregledu vozila, digla se velika prašina oko ispravnosti voznog parka u Srbiji a i samoj ceni koju treba platiti za tehnički pregled.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Cena tehničkog pregleda trenutno iznosi oko 3.000,00 dinara u zavisnosti od tehničkog pregleda i za neki prosečni automobili čini oko 15% od ukupne cene registracije.

Ko vam zapravo uzima najviše para pri registraciji vozila, ako se radi o nekom automobilu do 2.000 kubika?
Odgovor na ovo pitanje nam daje sajt www.registracija-vozila.rs uz činjenice koje će vas iznenaditi. Naime, kada registrujete automobil do 2.000 kubika najviše para ćete potrošiti na obavezno osiguranje koje iznosi od 50% pa sve do 70% kompletne cene registracije u zavisnosti od toga koji je odnos zapremine i snage automobila. Ukoliko ste imali štetu u kojoj ste vi bili krivac, udeo polise obaveznog osiguranja u kompletnoj registraciji vozila može premašiti i čitavih 80% zbog malusa  (kazneni doplatak).

Ko su ta osiguranja i šta zapravo ona osiguravaju?
Osiguranje koje plaćate prilikom registracije se zove osiguranje od autoodgovornosti i spada u obavezna osiguranja. Osiguranje od autoodgovornosti ne osigurava vas već druge učesnike u saobraćaju od vaših saobraćajnih grešaka i prekršaja. U ovom trenutku na tržištu osiguranja u Srbiji postoji jedanaest osiguravajućih kuća kod kojih možete kupiti osiguranje od autoodgovornosti. Spisak osiguravajućih kuća možete videti ovde.  Cene autoodgovornosti su skoro ujednačene i razlika između najjeftinijeg i najskupljeg osiguranja je par stotina dinara. Trenutno najskuplje obavezno osiguranje je GENERALI dok je najjeftinije SAVA. Cenu obaveznog osiguranja za sve osiguravajuće kuće možete videti kada unesete tražene parametre na ovom linku.  Cena koju plaćate nije konačna ako planirate da automobilom putujete u inostranstvo i prolazite kroz zemlje za koje vam treba zeleni karton.  Tada morate da izdvojite još 2.000,00 dinara koliko je cena zelenog kartona i on mora biti izdat od iste osiguravajuće kuće od koje ste kupili polisu autoodgovornosti. Preporuka je da ako planirate odlazak automobilom u inostranstvo, odmah uz registraciju kupite i zeleni karton jer ste u obavezi da ga uzmete kod osiguranja čiju polisu obaveznog osiguranja imate. Savetuje se kupovina obaveznog osiguranja kod osiguravajućih kuća koje imaju najrasporostranjeniju mrežu poslovnica.

Najrasprostranjeniju mrežu poslovnica imaju AMS OSIGURANJE preko svoje AMSS mreže i DUNAV OSIGURANJE preko mreže tehničkih pregleda koju čini Dunav Auto. Spisak poslovnica u kojima je moguće kupiti polisu obaveznog osiguranja možete pogledati u adresaru agencija i tehničkih pregleda u Srbiji.  
Situacija sa dobrovoljnim osiguranjem za automobile je drugačija. Takvo osiguranje se naziva kasko osiguranje i svaka osiguravajuća kuća ima cenovnike koji se u zavisnosti od automobila se mogu znatno razlikovati. Da biste izračunali koliko košta kasko za vaš automobil možete popuniti formu na ovom linku i direktno od osiguranja dobiti cenu kasko osiguranja.

Na slici je dat primer učešća taksi, polise osiguranja i tehničkog pregleda u kompletnoj ceni registracije za Fiata 500l koji je 2016 godište, snage 70kw i zapremine 1368cm.

 

Povezane teme: preregistracija vozila, osiguranje, tehnički pregled