Francuska: Dragoceni automobili posle pola veka na aukciji Video

Najređi bugatiji, hispano-suize, delaheji, maseratiji, ferariji, ukupno 60 uspavanih lepotica od 1930-ih do 1970-ih biće prodato u petak u Parizu, a ljubitelji automobilizma širom sveta mesecima očekuju ovu aukciju.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Procenjeni na ukupno 16 miliona evra, legendarni automobili su otkriveni

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

septembra 2014. na jednom imanju u zapadnoj Francuskoj. Neki su bili prekriveni čaršavima ili zatrpani gomilama starih novina, neki pod debelom prašinom i prljavštinom, neki obavijeni bršljanom, a iz kabina nekih je rastao korov.

 

Jedinstvenu zbirku strastveno je napravio Rože Bajon koji je umro 2000. godine. Bavio se prevozom robe, a želeo je da sačuva predratne automobile i da na svom imanju od tri hektara otvori muzej.

"Bio je prvorazredni kolekcionar. Želeo je da njegov muzej bude proslava genijalnosti automobila. U Francuskoj, i širom Evrope, kupovao je čuvene

Pogledajte ponudu sajta mobile.de na srpskom jeziku.

modele", rekao je za AFP Matje Lamur, direktor aukcijske kuće "Arkurial Motorkars". "Rože Baijon je zaista spasao mnogo čudesnih automobila", dodao je on.

Preokret sudbine je srušio san preduzetnika, a njegova kolekcija je, kao porodična tajna, decenijama ostala nepoznata. Nedavna smrt njegovog sina navela je naslednike da se obrate kući "Arkurial". "Kada smo čuli da je u toj kolekciji i ferari 250 Kalifornija, jedan od najlepših kabrioleta druge polovini 20. veka, bilo nam je teško da poverujemo. Svi ti ferariji su popisani, zna se gde je svaki od njih, i izgledalo je nemoguće da postoji još jedan", rekao je Matje Lamur.

"Kada smo došli na imanje, išli smo od jednog iznenađenja do drugog, kroz pomoćne zgrade i napolju, pod ciradama okačenim na motke. Bilo je nestvarno, pravi šok", rekao je on o "vrhunskoj kolekciji, pravom blagu". Bilo je to kao "ući u Tutankamonovu grobnicu".

Neki od automobila su u očajnom stanju. Predstoji im obimna rekonstrukcija, ali neki koji ih kupe u petak mogu odabrati da ih konzerviraju baš takve, u tom stanju, kao svedočenstvo jedne epohe, kao skulpture, napisao je proteklog vikenda "Magazin Mond".

 

Stručnjaci su "automobilskim gralom" nazvali jedan legendarni talbot Lago T26 iz 1948. i taj ferari 250 Kalifornija iz 1961. koji idu na aukciju. Jedan od samo tri u svetu preostala maseratija A6G Gran Sport iz 1956. takođe će biti prodat. Kao i ferari 250 Kalifornija koji je nekada pripadao francuskom glumcu Alenu Delonu, a iskopan je iz gomile starih novina koja ga je potpuno pokrivala. "Procenjen na devet do 12 miliona evra, taj kabriolet je dizajnirao Pininfarina i izgrađena su svega 52 automobila tog modela, a za ovaj istoričari nisu ni znali", kaže kuća "Arkurial".


VIDEO>Na anpuštenom imanju pronađeno 100 klasičnih automobila:

Povezane teme: Polovni automobili, kolekcija automobila, Aukcija, Klasični automobili

Poslednji komentari

Bakvalatolumba
Četvrtak, 05. 02. 2015. 10:58h
neregistrovan korisnik
ahahahahahah :D bravo semenke :D tvoj komentar je pobeda :) golf tada nije ni postojao ;) ajd cao
Kikiriki-Semenke
Četvrtak, 05. 02. 2015. 09:28h
neregistrovan korisnik
Jaka mi kolekcija bez i jednog Golfa...
Opa
Četvrtak, 05. 02. 2015. 09:20h
neregistrovan korisnik
Uff kakva kolekcija! A tek ocuvanost..
Nikola-Nis
Sreda, 04. 02. 2015. 13:48h
neregistrovan korisnik
Ova vest je vec bila pre oko mesec dana.
arh
Sreda, 04. 02. 2015. 11:21h
neregistrovan korisnik
Grehota da je jedan covek imao viziju i takve automobile sakupio, a da je potomstvo bas briga :/. Prvo sin 15 god od smrti svog oca nije nista pipnuo, odrzavao, i sad jos unuci sve dali na rasprodaju...