Najbolji automobili za drift

Drift, poznat već godinama, tek u poslednjem periodu uživa u velikoj popularnosti. Prvo u Japanu (gde je i nastao) a zatim i u celom svetu. Ne samo da je reč o nesvakidašnjoj formi moto sporta, nego i o veoma atraktivnom prizoru za publiku, kompletiranom škripom guma, vriskom motora i oblacima dima koji ostaju za automobilom koji svaku krivinu prolazi bočno. Međutim, koji su to modeli automobila koji su najpogodniji za drift?

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Za razliku od ostalih, već poznatih auto sport kategorija, za drift takmičenja nije potrebno toliko novca ali dobar deo uspeha leži i u izboru pravog automobila.

 

Ostatak je u vozačevim rukama i umeću. Naime, veoma je važno da pravi drift automobil ima dve osnovne stvari: malu težinu i snažan motor koji može da dostigne visoke obrtaje. Sa druge strane, najbolji drift automobilu su oni sa pogonom na zadnjoj osovini (radi lakšeg zabacivanje repa) mada se sreću i AWD modeli.

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.


Ovim putem ćemo vam prikazati nekoliko najčešćih drift automobila koji se mogu naći i koji uz minimalne modifikacije mogu da predstavljaju opasne mašine za stazu. Najveći broj automobila su, pretpostavljate, modeli japanskih proizvođača ali ima i evropskih marki. Krenimo redom...
 

1.Toyota Corolla Levin / Sprinter Toureno (AE 86)

Iza ovog dugačkog naziva krije se mali Toyotin kupe, stvoren na bazi tada aktuelne Corolle i predstavljen 1983. godine.  Standardni motor od 1,5 litara i 70 KS, teško da se može nazvati snažnim ali u GT – S verziji sa 120 KS, AE 86 počinje da pokazuje ozbiljan potencijal. AE 86 je u kombinaciji male težine (ispod 1000 kg) i dorađenog motora bila idealan izbor za drift a o popularnosti ovog modela svedoče i brojni klubovi po svetu. Proizvodnja je prekinuta 1987. godine.

2.Mazda RX 7

Ovaj revolucionarni model Mazde svima je ostao u sećanju zahvaljujući po čuvenom Wankel motoru. Ipak, ljubitelji drifta visoko cene njegove performanse i turažne sposobnosti rotacionog agregata koje, pretvorene u snagu na točkovima, rezultuju fantastičnim performansama. Za drift su interesantne poslednje dve generacije FC (1985. – 1991.) i FD (1992. – 2002.) koja je imala čak 280 KS u stock formi. Ipak, loša strana ovog modela je i ograničen tuning motora zbog neuobičajene koncepcije agregata i kvalitet istog dok je sam motor veoma osetljiv na loše gorivo i pad pritiska ulja koji dovode do gubitka kompresije i snage.

3.Toyota Supra
 

Ovaj japanski sportista je zamišljen kao klasa iznad Celice pa je imao i jače motore i bolju opremu. Predstavljen je 1979. godine ali su za drift najinteresantnije zadnje tri generacije (od 1982. do 2002.). Ispod haube su se mogli naći 2.0, 2,5 i 3,0 litarski agregati (poslednja generacija, samo 3,0 V6), tako da je Supra uvek imala dosta snage. Međutim, obzirom na velike motore i dimenzije automobila, težina od skoro 1,5 tona je problem. Zato, ako se ovaj model priprema za drift, olakšavanje je obavezno!

4.Nissan 240 SX

Ovaj model Nissana je bio prilično dugovečan i pravio se od 1989. do 1998. godine. Kupcima su na raspolaganju bila dva motora: 1,8 i 2.0 sa 175 KS i 205 KS koji su ovaj kupe i njegovih 1200 kg sa lakoćom mogli da lansiraju do 100 km/h za 6 sekundi, i to u serijskoj verziji. Kod nas je ovaj model relativno čest tako da može biti odličan izbor za drift. Pored 180 SX, može se naći i model 240 SX koji je nešto veći i lukszniji kupe ali ne i brži.
 

 

5.Nissan Skyline

Sveti gral ljubitelja tuninga i drifta je Nissan Skyline. Iako je to ime poznato još od 60tih godina, poslednje tri verzije (R 32, R33, R34) su stekle svetsku popularnost kao ultimativni ulični modeli. Iako je Skyline često i limuzina sa 4 vrata, kupe verzije su najcenjenije. Motori koji se mogu naći kreću od 1,8 litarskog četvorocilindraša i završavaju se sa 2,8 litarskim rednim šestakom koji ima neslućen tuning potencijal i mogućnosti podizanja snage. R 32 i R 33 su modeli samo sa zadnjom vučom dok R 34 ima i integralan pogon. Ipak, većina produkcije je ostala u Japanu a neke verzije se mogu naći samo sa volanom na desnoj strani, tako da je potraga za Skylineom u Srbiji prilično neizvesna ali ako se zna da se ti automobili lako nasviraju i na 1000 KS, vredi probati.

6.Porsche 924

Prilično netipičan ali interesntan drift automobil, ovaj Porsche je rasprostanjen kod nas. Ipak, svi primerci su vremešni ali kriju pristojan potencijal već u osnovnoj verziji sa 125 KS. Međutim, varijanta koju treba tražiti je 924 Turbo sa 170 KS ili noviji 944 Turbo sa 220 KS. Ti modeli se odlikuju malom težinom, velikom upravljivošću i snagom pa se mogu smatrati i dobrim drift vozilima.

7.BMW Serije 3 (E 30)

Ovaj BMW je veoma popularna mašina i to na globalnom nivou. Serija E 30 je predstavljena 1982. i odmah je privukla pažnju tržišta. Čuvena “kockica“ je bila prva koje je i imala svoju M3 verziju, tada, ultimativnog trkača koji se dokazao na stazama. Sa druge strane, E 30 je odlilčan izbor za svakog početnika u driftu jer objedinjuje jake motore, zadnju vuču i nisku težinu kao i odličnu podršku u obliku servisa i rezervnih delova u slučaju da nešto pođe loše. Verzije na koje treba obratiti pažnju su 325 i M3 kao i česte AC Schnitzer konverzije sa 2,7 motorom.

8.Alfa Romeo 75

Takođe prilično netipičan drift model ali automobil sa veoma velikim potencijalom: Alfa 75. Iako se radi o velikoj limuzini, ispod lima krije se možda najbolja tehnička konstrukcija za ovu vrstu takmičenja. Naime, sve 75-ce imaju trans axle sistem, što znači da su menjač i diferencijal montirani na zadnoj osovini. Ovo ima za rezultat skoro idealan raspored težina (50 % : 50 %), što daje fantastičnu upravljivost i kontrolu. Sve to, u kombinaciji sa 1,8 Turbo motorom, 2,5 i 3,0 V6 motorima daje odlične rezultate. Obzirom da ih ima dosta kod nas, vredi razmisliti...

 

Neke od njih imaćete prilike da vidite na 3.trci SDC šampionata Srbije u driftu.

 

Veoma brza staza, dvadesetak driftera i njihovi ekstremno snažni automobili pretvoriće predstojeće drift trke u Čačku, 8 septembra u pravu eksploziju zvuka, dima i adrenalina.

Povezane teme: Drift trke, Japan, Tuning Styling

Poslednji komentari

Mali97
Sreda, 25. 09. 2013. 09:59h
neregistrovan korisnik
Не потребно је толико снаге,важније је вешање и пренос,обртни моменат...
Mali97
Sreda, 25. 09. 2013. 09:56h
neregistrovan korisnik
И имаш опет више од 1,5 тону и немаш делове за њега,осим ако немаш пара колко оћеш
Japanac
Utorak, 10. 09. 2013. 00:49h
neregistrovan korisnik
Zar vam je stvarno tesko da ukucate u Google pretrazivac? Kucaj lepo Impreza WRX Sti GD pa pogledaj. Ima pogon samo na zadnjoj osovini.
Japanac
Nedelja, 08. 09. 2013. 21:57h
neregistrovan korisnik
Boze svasta...
Mirko
Nedelja, 08. 09. 2013. 21:46h
neregistrovan korisnik
Nesto bas nisam siguran da wrx sti ima pogon na zadnje tockove!