Kako na put automobilom u Grčku

Odlazak na more automobilom nije ni najjeftini ni najkomforniji, ali sve više vozača iz Srbije se odlučuje baš za ovaj vid putovanja pogotovo ukoliko se radi o porodičnom odmoru u Grčkoj. Ipak, pre nego što izabere “putešestvije četvorotočkašem” svaki vozač bi morao da odredi trasu kuda će voziti, ali i pripremi neophodnu dokumentaciju i opremu kako bi se izbegla bilo kakva neprijatnost na putu.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Putarine kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku


Ukoliko kreću iz Beograda vozače će putarina kroz Srbiju koštati u jednom pravcu 920 dinara od čega 730 dinara iznosi vožnja na autoputu do Niša. Ukoliko je Subotica polazna tačka trošak je veći za 570 dinara. U Makedoniji se putarina plaća na tri naplatne rampe i ukupno košta 3,5 evra, a u Grčkoj se put ne naplaćuje sve do Soluna. Putarina se tek naplaćuje na potezu od obilaznice oko Soluna ka Atini pa recimo vozači da bi stigli do Platamonasa moraju da plate autoput po ceni od 3,1 do 5,9 evra u zavisnosti od toga koje naplatne rampe rade. Za pravac od Soluna do Zakintosa za putarine je potrebno na dva mesta dati po 2,8 evra i 12,9 evra za mostarinu.


Obavezna auto-oprema: Rezervni točak, znak za obeležavanje vozila, prva pomoć, rezervne sijalice, reflektujući prsluk, to jest, fluorescentni prsluk; aparat za gašenje požara i trougao.

Putovanje automobilom u Grčku može da bude čak jeftinije, brže i lagodnije u odnosu na vožnju na crnogorsko primorje. Recimo, put od Beograda do nekog od letovališta na Halkidikiju dugačak je “samo” 750 kilometara, a četvorotočkašem se prelazi za oko 10 sati.

 

Važni telefoni u Grčkoj
112 – jedinstven broj za sve hitne slučajev
154 – pomoć na putu


Važni telefoni u Makedoniji
192 – policija
194 – Hitna pomoć

Kada je reč o trasi kojom se najbrže stiže do najbližih grčkih letovališta: autoput Beograd - Niš je jedini pravi izbor u Srbiji. Nakon toga, vozači bi trebalo da obrate pažnju na pojedine delove kolovoza do granice sa Makedonijom.

 

- Poseban oprez preporučujemo na deonici Pečenjevce-Leskovac-Preševo, gde su mogući odroni, ali i u Grdeličkoj klisuri - pričaju na sajtu mojauto.rs i upozoravaju vozače da pre puta obavezno izvade zeleni karton i međunarodnu vozačku dozvolu.

 

Za zelenu kartu osiguranja neophodno je izdvojiti 2.000 dinara, a izdaje je osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti. Zelena karta potrebna je za put u Tursku i Bosnu i Hercegovinu, ali i u Grčku pošto se bez tog dokumenta ne može proći granični prelaz sa Makedonijom.

 

TABELA: Saobraćajne kazne u Makedoniji

 Prekršaj  kazna ( u evrima )
Telefoniranje za volanom 35
Nevezivanje pojasa 20
Prekoračenje brzine do 20 km/h u naselju 20
Prekoračenje brzine do 20 km/h van naselja 30-50
Prolazak kroz crveno svetlo 300


- Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja i iznosi, takođe, 2.000 dinara. Ovaj dokument je neophodan za odlazak na odmor u Grčku, Tursku, Italiju, Španiju, Francusku, Portugal, ali i za Makedoniju. Grčki zakon zahteva i nošenje protivpožarnog aparata u automobilu - objašnjavaju na sajtu mojauto.rs.

 

TABELA: Saobraćajne kazne u Grčkoj

Prekršaj  kazna ( u evrima )
Telefoniranje za volanom 100
Nevezivanje pojasa 350
Prekoračenje brzine 40-750
Prolazak kroz crveno svetlo 700

 

Putovanje kroz Makedoniju ne bi trebalo da bude naporno pošto su putevi solidnog kvaliteta s tim što na nekim mestima ima dubokih kolotraga, koji, ako pada kiša, mogu biti izuzetno opasni.


Tražite porodičan automobil? Pogledajte najveću ponudu ovih vozila na mojauto.rs

- Pored najposećenijeg graničnog prelaza Bogorodica-Evzoni, vozači iz Srbije sve više koriste puteve koje u Grčku vode iz pravca Dojrana i Bitolja. Po ulasku u Grčku moderan auto put sa po tri trake vodi od Platamonasa vodi, u dužini od oko 470 kilometara, preko Larise ka Atini. Na ovom auto-putu vozači bi morali da poštuju ograničenje brzine od 130 kilometara na čas i da imaju pun rezervoar jer benzinskih pumpi gotovo i da nema uz cestu. Za odlazak na neko od grčkih ostrva potrebno je platiti trajekt ili feribot na kojem će se prevoziti i automobil. Put, recimo, do Mikonosa u oba pravca košta oko 360 evra - kažu na sajtu mojauto.rs.

 

Izlet na Ohrid


Mnogi koji se odluče za putovanje automobilom u Grčku planiraju izlet na Ohrid. U tom slučaju pravac od vog jezera do, recimo, grčkog letovališta Pefkohori izgleda ovako: Ohrid - Resen - Bitola - Niki - Ptolomeida - Kozani - Verija - Solun – Pefkohori. Put je dugačak 415 kilometara, a vožnja traje oko šest sati.

 

Povezane teme: Automobil, More, Grčka, Putarine, Oprema, Kazne, Mojauto.rs

Poslednji komentari

zoran
Petak, 27. 06. 2014. 18:47h
neregistrovan korisnik
Vozim kamion po citavoj evropi jednom prilikom pre 4 god. me zaustavila nemacka policija trazila dokumenta dao mu medjunarodnu odma mi je vratio i trazio nacionalnu i nevadim je vec 3 godine niko mi netrazi i sad idem za grcku na more i ubedjuju me da treba prosld godine isao dvaput sa kamionom i jednom kolima samo pasos i saobracajne trazili.

Vladimir Vuković
Petak, 20. 06. 2014. 11:54h
Ima li pumpa za plin u Neos marmarasu ili je zadnja u nikitiju
milena
Nedelja, 02. 03. 2014. 01:04h
neregistrovan korisnik
Uvek vadim sve papire kad idem za Grcku kroz Makedoniju...Medjunarodnu dozvolu trazili su mi u Grckoj za rent-a-car i toliko.Rado bih ustedela 2000 din ali se plasim da kad prvi put ne ispostujem to dobijem po nosu...ove godine probala bih da ne vadim dozvolu ako vec moram zeleni karton...
Dejan-N
Subota, 13. 07. 2013. 15:02h
neregistrovan korisnik
Malaga je grad u Španiji. Ili si mislio na onu vrstu sladoleda? A ovo drugo si trebao da zadržiš za sebe. Ako već nemaš neki savet da podeliš sa ljudima ovde, nauči neku lepu reč grčkog. Ovako ispadaš smešan.
rebro
Subota, 13. 07. 2013. 09:56h
neregistrovan korisnik
Zeleni karton je obavezan u EU. Recimo u Češkoj svi vozači počevši od 1.januara 2012.godine moraju sa sobom da imaju zeleni karton. To važi i za Čehe i za strance i za turiste i za domaće. Ako meni koji živim u Češkoj treba zeleni karton i kad idem do Nemačke, Slovačke, Poljske, Austrije, Grčke, onda i tebi treba. Ne znam samo ko vas je slagao da ne treba.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»