Uštedite i do 1.500 evra

Niže cene vozila vraćenih s lizinga

„Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”, tako bi se ukratko mogla opisati kupovina pojedinih vozila vraćenih sa lizinga. Bez obzira na predrasude kupaca, u ponudama banaka mogu se naći polovni automobili jeftiniji i do 1.500 evra u odnosu na četvorotočkaše istog modela i godišta koji se nude na auto-pijaci.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Ljudi koji ne mogu da otplaćuju automobile vraćaju ih bankama

U Hipo Alpe-Adrija banci ističu da se u slučaju kada klijent vrati lizing kompaniji vozilo koje je predmet lizinga, cena određuje na osnovu procene vrednosti i ostatka duga koji je preostao po prethodnom lizingu. Takvi automobili mogu biti stari svega nekoliko meseci, ali i više godina.


- Starost vozila zavisi od toga u kom trenutku dođe do raskida ugovora o finansijskom lizingu, odnosno da li je finansiran novi ili polovni automobil. Cena automobila koji je predmet lizinga se svake godine smanjuje jer se uzima u obzir godišnja stopa amortizacije. Takođe, svoje uslove diktira i samo tržište, tako da godišnja stopa amortizacije može, ali i ne mora, da prati aktuelnu cenu polovnog automobila - kažu u Hypo Alpe-Adrija banci.


Tako, na primer, u ovoj banci može se naći automobil marke „opel astra“, star tri godine, koji košta 6.300 evra. Ovakav polovan automobil na auto-pijaci star isto toliko godina staje između 7.900 i čak 8.900 evra. U ponudi ove banke stoji i ,recimo, klasični „punto” star dve godine za svega 4.200 evra, što je za 300 evra povoljnije u odnosu najjeftiniju ponudu ovakvog vozila na auto-pijaci.


Ovakvi automobili mogu da se otplate u celosti, ili da se novi kupac obaveže lizing ugovorom. Zainteresovanih za ovakve automobile, kako kažu u ovoj banci, ima dosta, pa se za vozila niže i srednje klase uglavnom zanimaju fizička lica i preduzetnici, a za automobile više i luksuzne kategorije kupci su uglavnom kompanije i vlasnici preduzeća ili fizička lica sa većim primanjima.


U Rajfajzen lizingu kažu da se cena vraćenih i oduzetih vozila formira na osnovu procene ovlašćenih procenitelja i da ona odgovara tržišnim uslovima, ali iznos zavisi i od klase i stanja automobila.


- Naša vozila su stara od dve do tri godine, a svi automobili mogu da se kupe gotovinski ili da se zaključi ugovor o lizingu ili zakupu. Ista cena važi i za gotovinsko plaćanje i za finansiranje putem lizinga uz maksimalno povoljne uslove - kažu u Rajfajzen lizingu, i dodaju da je interesovanje kako fizičkih, tako i pravnih lica veoma veliko, pa da se oduzeta vozila iz lizing aranžmana prilično brzo prodaju.


Tako se na lageru ove firme nalazi automobil marke „mazda“, star pet godina koji košta 5.900 evra. Na auto-pijaci, ovaj automobil istog godišta može da se kupi tek po ceni od 7.400 evra.


I u Sosijete ženeral banci kažu da cena ovih automobila zavisi od niza faktora. Tako na nju utiče trenutni ostatak duga u otplati vozila, stanje u trenutku vraćanja, cene novog vozila u trenutku oduzimanja kao i trenutne cene polovnih vozila u toj kategoriji.


- Međutim, u principu se kod potpisivanja lizing ugovora formira takav plan otplate da u svakom trenutku ostatak duga bude manji ili jednak realnoj tržišnoj ceni - kažu u Socijete ženeral banci.

 

Obrnuti primeri
Kupovina polovnih automobila vraćenih sa lizinga, naravno, nije uvek povoljnija od pazarenja na auto-pijaci, pa se pre kupovine raspitajte. Na primer, „citroen C4“ star dve godine u Hipo Alpe-Adrija lizingu može kupiti za 7.700, dok se takav model istog godišta na auto-pijaci može naći i za 6.600 evra.

Povezane teme: Lizing, Cene, Vozila, Ušteda

Poslednji komentari

Sinisa
Ponedeljak, 24. 10. 2011. 15:14h
neregistrovan korisnik
Ma nije moguće, povoljniji od najniže ponude na tržištu. Važi! Ako ste vi silali vesla, mi sigurno nismo progutali lađu!
Objavljujte-Sve-Komentare
Petak, 30. 09. 2011. 07:42h
neregistrovan korisnik
Kao sto sam vec pisao, ali nije objavljeno; sta mislite kako neko ko nema novca da otplacuje vozilo ogrzava isti auto, I kako se ponasa prema kolima za koja zna da ce mu biti oduzeta?
Stole
Nedelja, 25. 09. 2011. 21:29h
neregistrovan korisnik
озбиљно?
5ar
Subota, 24. 09. 2011. 14:53h
neregistrovan korisnik
Ja sam uyeo takvo vozilo i prezadovoljan sam, za sada. Dodise preko druge lizing kuce. Registrovao se na platformu koju imaju, i cekao dok se nije pojavilo ono sto sma jurio. Ja sam uzeo za kes, ali moglo je i opet na lizing ili na kredu. Ipak, sigurnije mi jer sam dobio i servisnu knjizicu, i znam da nije kradeno. Ono sto sma video na Bubanj Potoku je sareno, ima i ok ali i krsa koji je lepo spakovan. Cena slicna, pa sto rizikovati.
kolubarac
Utorak, 20. 09. 2011. 09:20h
neregistrovan korisnik
neka, hvala im do neba za njihove "jeftine" automobile sa još jeftinijim lizingom !!
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»