Studentskom timu srebro u Silverstonu za model automobila za trke

Žele Formulu 1 u Srbiji

Tim studenata sa Beogradskog univerziteta „Drumska strela“ osvojio je drugo mesto na svetskom takmičenju „Formula student“ u Silverstonu. Predstavljajući svoj model bolida od plastike, studenti su u Velikoj Britaniji dočekani sa čuđenjem, ali su uspeli da iza sebe ostave timove iz Oksforda, sa univerziteta u Edinburgu, Budimpešti...

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Kriterijum za ulazak u tim bio je - najbolji u svojoj oblasti i praktično znanje

Kada su krenuli put Silverstona, ekipa koju čine Mladen Lisinac, Ranko Stojanović, Srđan Okanović, Miloš Radosavljević, Siniša Lešević, Petar Karličić, Ivan Ivanković, Milan Caran, Davorin Šćepanović, Nenad Lazarević i Kristina Davidović nije znala šta ih tamo očekuje.

 

Prvi put je jedan tim iz Srbije učestvovao na najprestižnijem i najzahtevnijem takmičenju studenata iz ove oblasti i postao favorit za osvajanje prvog mesta sledeće godine. Da bi ostvarili taj cilj, potrebno je da sakupe novac i zamisao s papira pretvore u stvarnost.

 

Bolid dužine 2,4 metra odvezli do Engleske i kampovali na takmičenju

Deo tima je u Silverston otišao avionom, a pošto je njihov model bolida dug 2,4 metra, morali su da nađu način da ga transportuju na takmičenje. Četvorica studenata su rešila da šasiju prevezu u prikolici, pa su na put u Silverston krenuli kolima. Za 27 sati morali su da pređu skoro 3.000 kilometara, ali su uspeli da u minut do 12 postave model na štand ispred sudija i dobiju pohvale za organizovanost. Pošto je smeštaj u Silverstonu bio kamperski, a potrebna oprema za spavanje ostala je u automobilu kilometrima daleko, sedmoro članova tima noć je provelo gurajući se u dva šatora. Iako su ih ostali takmičari gledali sa čuđenjem, njima, kako kažu, „bar nije bilo hladno“.

- Želimo da prikupimo novac da se sledeće godine takmičimo u prvoj klasi, a za to je potrebno da imamo napravljenu formulu za vožnju. Najveću podršku pružili su nam Univerzitet u Beogradu, Ministarstvo prosvete i Ambasada Velike Britanije, a nadamo se da ćemo naći i sponzore za naredno takmičenje. Većina nas želi da ostane u Srbiji i pomogne u razvoju autoindustrije. Želimo i da dovedemo takmičenje Formule 1 u našu zemlju - priča Srđan Okanović (24), student druge godine master studija na Mašinskom fakultetu.
 

Tim je okupio Mladen Lisinac nastojeći da ga čine obrazovani i kreativni ljudi, koji bi zajednički donosili odluke o najvažnijim pitanjima.
 

- Prvi i osnovni kriterijum da postanemo deo tima bio je da budemo najbolji u svojoj oblasti. Razlikovali smo se od drugih jer smo imali dosta praktičnog znanja, kao i iskustvo stečeno u porodičnim poslovima sa automobilima. Svako je znao svoj deo posla, a na kraju smo se dogovarali oko tehničkih i idejnih rešenja - kaže Kristina Davidović (28), jedina dama u timu koja je trenutno na doktorskim studijama medicine u Milanu.
 

„Formula student“ je takmičenje studenata u konstruisanju, izradi i trkama malog trkačkog automobila. Takmičenje se sastojalo od prezentacije šasije, koja je bila namontirana na štand s točkovima, biznis prezentacije, u kojoj su studenti predstavili razloge zbog čega bi potencijalni kupac izabrao baš taj model, a u trećem delu morali su da opravdaju troškove za pravljenje formule.

 

Ekipa „Drumska strela“ slavila u Silverstonu

U svim kategorijama naši studenti dobijali su sve pohvale i najviše ocene. Dizajnirali su formulu u 3D programima, a zatim pravili delove za koje su imali dovoljno novca. Često su njihova mesta na fakultetu bila prazna, jer su se gotovo preselili u prostorije Saveza studenata Beograda, gde su provodili dane i noći praveći najbolji bolid.
 

Kada su proglašeni vicešampionima, iako su bili raštrkani pomažući kolegama iz drugih timova, beogradski akademci nisu mogli da sakriju sreću.
 

- Prvo smo sami računali koliko poena imamo, a naša računica je pokazala treće mesto. Počeli smo da skačemo do sreće, a kada smo saznali da smo ipak drugi, slavili smo ispočetka - priča Ranko Stojanović (24), student prve godine master studija na Mašinskom fakultetu.
 

Zajednički cilj srpskih studenata jeste da učestvuju u svim trkama u Evropi, kao i u svetu, da razmene iskustva s kolegama sa drugih univerziteta i da donesu nova znanja u Srbiju.

Povezane teme: Studenti, Silverston, Takmičenje, Model, Bolid, Formula 1

Poslednji komentari

Kaylana
Sreda, 26. 10. 2011. 06:35h
neregistrovan korisnik
Right on-this helped me sort tihngs right out.
dzigi
dzigi
Nedelja, 16. 10. 2011. 23:57h
Štap, kanap i ono najvažnije - mozak. Svaka čast!
DMA
Četvrtak, 06. 10. 2011. 00:54h
neregistrovan korisnik
S` obzirom da ste verovatno imali skroman budzet, ovo je ravno cudu!!!! Sve cestitke ...
Pedja
Subota, 23. 07. 2011. 11:25h
neregistrovan korisnik
Njih i njima slicne na "naslovnice",a ne VIP(?!) licnosti i njihove razvode i veze!!!
Zeljko
Petak, 22. 07. 2011. 17:40h
neregistrovan korisnik
Nije loše za naše Uslove . . .
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»