Sateliti u službi poljoprivrede

Sateliti snimaju naša polja, senzori šalju podatke o vlažnosti zemljišta, dronovi nadleću useve, roboti prskaju vinograde. Sa sve većim brojem raspoloživih tehnologija, otvaraju se nove mogućnosti u pogledu nadgledanja useva, ali i planiranja posla.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

 

Moderni alat za poljoprivrednike dizajniran u ove svrhe jeste zvanična platforma Digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens (www.agrosens.rs), koju je razvio Institut BioSens iz Novog Sada. AgroSens je lansiran u oktobru 2017. godine i do danas je okupio više od 10 000 zadovoljnih korisnika, koji su registrovali više od 30 000 parcela na teritoriji Srbije.


Osnovni servisi platforme su besplatni, a da biste im pristupili potrebno je samo da se registrujete i odaberete parcelu iz katastra ili je ucrtate na mapi. Na ovaj način dobijate priliku da vodite digitalnu knjigu polja, posmatrate razvoj useva putem satelitskih slika, pratite preciznu vremensku prognozu, ali i da izračunate troškove proizvodnje i očekivani profit i dr.


Korisnici platforme AgroSens imaju pristup vremenskim podacima za lokaciju parcele dobijenih na osnovu jednog od najpreciznijih modela na svetu za vremensku prognozu. Kod planiranja prskanja, posebno njiva koje su udaljene i po nekoliko desetina kilometara, veoma je važno imati tačne informacije o brzini i smeru vetra kako bi poljoprivrednik znao da li mu se tog dana isplati da izlazi na teren ili ne. Temperatura tla s druge strane igra ključnu ulogu pri planiranju setvenih radova. Preporuke za setvu variraju od vrste useva i hibrida, a svaki proizvođač dobro zna da seme koje se poseje u pogrešnom trenutku slabo klija, otežano niče i postaje manje otporno na bolesti.


AgroSens platforma takođe omogućava praćenje useva tokom vegetacije putem satelitskih snimaka, o čemu je već bilo reči na ovom portalu. Veoma je teško ili gotovo nemoguće obići sve obradive površine u kratkom roku i dobiti detaljan uvid u rast useva, pogotovo ako se radi o velikim parcelama. Iako sa puta ili oboda njive deluje da je sve uredu, to ne mora biti tačno u nekim drugim delovima parcele. Na osnovu satelistkih snimaka koji su korisnicima besplatno dostupni putem AgroSens platforme, moguće je uočiti gde usevi slabije uspevaju, pa u skladu s tim izaći na teren i utvrditi koji su uzročnici.


AgroSens omogućava i vođenje digitalne knjige polja što značajno olakšava posao poljoprivrednicima koji imaju u zakupu državno zemljište. Platforma AgroSens svakom korisniku omogućava da putem mobilnog telefona unosi detaljne informacije o primenjenim agrotehničkim merama, vrsti i količini semena koje su posejali, utrošenom đubrivu, vrsti primenjene zaštite i drugim detaljima. Takođe, na AgroSens platformu moguće je uneti i fotografije useva koje u sebi imaju GPS koordinate, a koje sistem automatski vezuje za njivu na kojoj su nastale.


Osim toga, na osnovu aktivnosti unetih u dnevnik polja, korisnici automatski dobijaju analizu troškova na parcelama, uz odgovarajuće grafičke prikaze.


AgroSens se kontinuirano razvija, a trenutno je u toku formiranje baze savetodavaca koje će korisnici moći da kontaktiraju onlajn u bilo kom trenutku. Na osnovu unetih aktivnosti, fotografija, kao i satelitskih snimaka i preciznih vremenskih podataka, agronom će poljoprivredniku dati pouzdanu preporuku za unapređenje proizvodnje i postizanje boljih rezultata.

Povezane teme: sateliti, poljoprivreda, agrosens
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»