Motike o klin, laptopove u ruke!

Da li smo, kada je u pitanju primena veštačke inteligencije, odnosno digitalizacije, robotike i ostalih informatičko-tehnoloških trendova u poljoprivredi, u starijem ili mlađem kamenom dobu? Ovaj upit nad srpskim agrarom kruži punih deset godina.

pretraga
Tražite dobar polovnjak?

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Traži
oglasi
Prodajete polovnjak?

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Powered By AGROmedia

 

 

 

 

Na sreću, odavno smo izašli iz bronze, ali smo još uvek daleko od takozvane zlatne ere. Dug je to put za zemlju u kojoj je poljoprivreda decenijama bila mala priča sa malim ulaganjima i anemičnim ambicijama. Međutim, da digitalna revolucija nije za domaći agrar nikakav mit niti bauk, najbolje svedoči podatak da je u jednoj Francuskoj koja godišnje u poljoprivredu ulaže milijarde evra, tek pre godinu dana osnovan institut sličan našem BioSensu koji postoji pune četiri godine. To nedvosmisleno govori da su konstataciju DA JE BUDUĆNOST POLJOPRIVREDE U DIGITALNOJ REVOLUCIJI dobro razumeli neposredni proizvođači, kako mali tako i veliki, kompanije, tržište i sama država. Bez gledanja u karte ili pasulj, jasno im je - onaj ko je bude PRESPAVAO osuđen je na NESTANAK.

 

Zbog čega državu na početku ove priče guram u prvi plan - jednostavno zato što je ona osnivač Instituta BioSens sa statusom javne ustanove u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, koji je za kratko vreme postao lider u traganju za najboljim rešenjima u vrlo kompleksnoj i nepredvidivoj poljoprivrednoj proizvodnji. Da bi se situacija stavila pod kontrolu, odnosno na najbolji način pozicionirali ključni atributi jednog gazdinstva ili kompanije, a to su uvećanje profita, smanjivanje ulaganja i sve to uz minimalni rizik KA TOM CILJU, krenulo se uz podršku i analizu raspoloživih PODATAKA. Naravno, ne onih sa kojim su određene starlete uhvaćene u preljubi ili nekom sličnom „skandalu“, već koje se prepliću, kruže, uslovljavaju, pomažu i ubrzavaju poljoprivrednu proizvodnju. Koristeći naučni pristup podacima BioSens je u međuvremenu razvio posebnu platformu AgroSens koju trenutno koristi preko 10.000 poljoprivrednika i to BESPLATNO. Iako je dužnost svakog pristojnog građanina da kritikuje i da se ne slaže sa svojom vlašću, u ovom slučaju dubok naklon za razumevanje i gromoglasnu podršku.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Povezane teme: laptop, poljoprivreda, digitalizacija
Ovu vest nije moguće komentarisati.
SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

SAJAM AUTOMOBILA "DDOR BG CAR SHOW 08" 16. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, KVADOVA, SKUTERA I OPREME "MOTOPASSION"

Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion",...»